Τα σκοτεινά σχέδια Τσίπρα για ψήφιση εκλογικού νόμου με… δόσεις και ρόλο ρυθμιστή στη Χ.Α.

Τα τρία «όχι» που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης με τους οποίους συναντήθηκε χθες (Μητσοτάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα) δεν φαίνεται να μειώνουν την αισιοδοξία του Μαξίμου ότι τελικά θα επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση και θα υπερψηφισθεί ο εκλογικός νόμος με την αναγκαία πλειοψηφία των 200 ψήφων ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί από τις προσεχείς εκλογές.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι από πού αντλεί την αισιοδοξία του το Μαξίμου όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Η ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για τακτικισμούς. Το ερώτημα ωστόσο είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να φθάσουν οι τακτικισμοί της κυβέρνησης με σκοπό να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να μη φέρει τελικά ένα ενιαίο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά τροπολογίες τις οποίες θα επιδιώξει, κάθε μια ξεχωριστά να ψηφίσει η Βουλή με 200 ψήφους ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει από τις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Αυτό το αντελήφθη η κυρία Γεννηματά και γι’ αυτό στις δηλώσεις της βγαίνοντας από το Μαξίμου είπε ότι δεν ψηφίζει εκλογικό νόμο με… δόσεις.

Ωστόσο πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να καταθέσει τροπολογίες στον υπάρχοντα νόμο, τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση με τα λοιπά κόμματα, χωρίς να παραβλέπει ότι στην προσπάθειά του αυτή ο μεγαλύτερος σύμμαχός του θα είναι, ίσως, η Χρυσή Αυγή, η οποία ναι μεν δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της αλλά θα επιδιώξει να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, όχι βέβαια χωρίς ανταλλάγματα.

Έτσι λοιπόν ο κ. Τσίπρας προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του δεν διστάζει να δώσει ρόλο στο φιλοναζιστικό κόμμα και να το καταστήσει ρυθμιστή του πολιτικού μας συστήματος.

Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ανέφεραν πως το ΚΚΕ συμφωνεί:

με την κατάργηση του μπόνους
την ψήφο στα 17
Διαφωνεί με το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή

Σύμφωνα με τους συνεργάτες Τσίπρα, ένα βήμα πιο κοντά είναι με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία έδειξε να συμφωνεί:

στην κατάργηση του μπόνους
στην κατάτμηση των περιφερειών
στο πλαφόν 3%

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική πρότασή της.

Η ΝΔ το μόνο που συζητά είναι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, αλλά και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τα 5 σημεία Τσίπρα

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους συνομιλητές του 5 σημεία:

1. Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος, όπως είπε και στην Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: Από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.

2. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%

3. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

4. Η θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17

5. Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.

Μετά τις συναντήσεις του και τους κ.κ. Λεβέντη και Θεοδωράκη ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι θα έχει διαμορφώσει τέτοιες ισορροπίες που όταν θα κατεβάσει διαδοχικές, και σε διαφορετικό ίσως χρόνο μεταξύ τους, τροπολογίες, θα είναι δύσκολο για κάθε ένα από τα κόμματα να μη ψηφίσει αυτά που το ίδιο λέει σήμερα ότι υποστηρίζει.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν μοναδικό στην ιστορία τακτικισμό που ούτε ο αλήστου μνήμης εκλογομάγειρας Κουτσόγιωργας δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί και ως στόχο έχει να εμποδίσει τη ΝΔ, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα, να κυβερνήσει με άνεση, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια «δεξιά παρένθεση».

Στο χέρι της ΝΔ είναι πλέον αν με την πολιτική που θα ακολουθήσει θα μπορέσει να δημιουργήσει τέτοιες συγκλίσεις με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ώστε να αποτρέψουν τα ανίερα σχέδια του κ. Τσίπρα.