Τα πρώτα ονόματα υπόπτων και ενόχων στο χώρο της Υγείας και της Πολιτικής για το μέγα σκάνδαλο της Novartis.

Το σκάνδαλο θα μπορούσε να είναι γνωστό, με πολλές αποκαλύψεις ήδη από το 2012 – Τι αποκαλύπτει έγγραφο της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Τα πρώτα ονόματα από τον επιχειρηματικό χώρο της Υγείας αλλά και από τον πολιτικό κόσμο αποκαλύπτουν, εμμέσως αλλά σαφώς οι ανακρίσεις, με στοιχεία εδώ και μία πενταετία. Το σκάνδαλο της Novartis, με τα καταγγελλόμενα στις ΗΠΑ για επιχείρηση επηρεασμού και χρηματισμού γιατρών και κρατικών στελεχών, θα μπορούσε να είναι γνωστό από το 2012, οδηγούν οι ανακρίσεις και το νέο φως στο σκάνδαλο, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ. Πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, υπό τον κ.Ρακιντζή, έκτασης περίπου 50 σελίδων, απαριθμεί συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα, ακόμη και σε βάρος διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής, διότι δεν έστειλε στοιχεία, όπως όφειλε, για τη συμμετοχή στο ερευνώμενο ταξίδι στο Βερολίνο το οποίο χορηγούσαν επτά φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εν λόγω πολυεθνική.

Από το πόρισμα των επιθεωρητών, βασικά σημεία του οποίου δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», φαίνεται ότι στον Οργανισμό που διοργάνωσε το ταξίδι τον Νοέμβριο του 2012 στη Γερμανία συμμετείχε και ο διευθυντής της Επιτροπής Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ν.Κ., ο οποίος δεν ενημέρωσε, όπως όφειλε, την ηγεσία του υπουργείου για το ταξίδι.

Κατάθεση πρώην υπουργού

Η διερεύνηση του πολυπλόκαμου σκανδάλου της Novartis από την ελληνική Δικαιοσύνη προχωρεί, καθώς την Παρασκευή κατέθεσε ως μάρτυρας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος από το 2012 είχε αντιληφθεί ότι στο προαναφερόμενο ταξίδι υπήρχε οσμή σκανδάλου και είχε παραγγείλει έρευνα.

Παρότι ο επιθεωρητής Υγείας συνέταξε ένα πόρισμα, το θεώρησε «ανεπαρκέστατο», όπως αναφέρεται σε επιστολή του: «Σας καθιστώ υπεύθυνο ενώπιον του νόμου εάν δεν επανελέγξετε σε βάθος την υπόθεση, εάν δεν ελέγξετε την πορεία του χρήματος και δεν αναδείξετε και καταλογίσετε ευθύνες, δεδομένου ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους εισηγούνται κρίσιμα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη της χώρας… Το συνέδριο δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι η επιλογή των συμμετεχόντων δεν έγινε υπηρεσιακά… Καταγγελίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τιμές του φαρμάκου και οι φαρμακευτικές εταιρείες που χρηματοδότησαν το ταξίδι δεν το δήλωσαν».

Τελικά το πολυσέλιδο πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα, παρότι σήμερα έχει μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στο πόρισμα να εντοπιστεί η πορεία του χρήματος.

Οσμή «μίζας»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί και η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος διενεργεί φορολογικό έλεγχο για το μεγάλο σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε στις αρχές της εβδομάδας το άνοιγμα των λογαριασμών πρώην στελεχών της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και του πανίσχυρου πρώην CEO στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν και επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου με άλλους συναδέλφους του το 2012, και μάλιστα εμφανιζόταν και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ο εισαγγελικός έλεγχος εμφανίζει διαφορές στις δηλώσεις του στην Εφορία και θα κληθεί να καταθέσει στους εισαγγελείς πού διοχέτευσε τα χρήματα.

Οσμή και «μαύρου» πολιτικού χρήματος περιέχεται στα στοιχεία τα οποία έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές από τα δύο πρώην στελέχη της πολυεθνικής που μίλησαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο εκεί υπουργείο Δικαιοσύνης. Φαίνεται ότι τα βίντεο που έχουν παραδοθεί καταγράφουν «αμαρτωλές» σχέσεις του συστήματος της Novartis με την πολιτική εξουσία. Πρώην μεγαλοστέλεχος επικαλείται μάλιστα ακόμα και την παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού, «με προσωπικό ενδιαφέρον», για να πληρωθεί η εταιρεία από τον ΕΟΠΥΥ προνομιακά, και μάλιστα σε μια εποχή που ο Οργανισμός εμφανιζόταν χρεοκοπημένος. Και τα άλλα πρόσωπα είναι υπεράνω υποψίας αλλά εμφανίζονται να παρεμβαίνουν για τις πληρωμές.

Αμαρτωλές σχέσεις είχε αναπτύξει η εταιρεία και με δίκτυο 4.500 γιατρών, οι οποίοι είχαν παραδώσει στην εταιρεία τους λογαριασμούς τους και τα ΑΦΜ τους, και φαίνεται ότι οι νεότεροι εισέπρατταν περίπου 30.000 ευρώ ετησίως. Οι «μίζες» συνολικά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, επιμένουν όσοι γνώριζαν την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη ως το 2012.

Σημεία και τέρατα αναφέρουν οι επιθεωρητές

Σημεία και τέρατα περιγράφονται στις μαρτυρικές καταθέσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και στο πόρισμα που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Η αρμόδια υπάλληλος του υπουργείου Υγείας για τέτοιες εκδηλώσεις δηλώνει άγνοια για το επίμαχο συνέδριο, ενώ επιβεβαιώνει ότι ο Ν.Κ. υπηρετεί στη Διεύθυνση Φαρμάκων και είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα της εφαρμογής και της εισήγησης της πολιτικής φαρμάκου του υπουργείου Υγείας. Ερωτάται και για τη συμμετοχή του εξωτερικού συνεργάτη Μ., ο οποίος ήταν επίσης συνεργάτης της γενικής γραμματέως του υπουργείου.

Οταν καλείται ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει στους επιθεωρητές, αποκαλύπτει ότι στο ταξίδι ήταν παρούσα και η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, ονόματι Δ., γιατρός και συνεργάτρια της γενικής γραμματέως του υπουργείου κ.λπ.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση της πολιτικής του υπουργείου, παραδέχεται ότι εκείνος είχε συντάξει τον κατάλογο για φάρμακα συνταγογραφούμενα και μη. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κατέθεσε ότι «η πρόσκληση ήταν προσωπική» και ανέφερε ότι ήταν ιδρυτικό μέλος του σωματείου ΙSPOR Ελλάδας ενώ αποκάλυψε με τη σειρά της ότι τον περασμένο χρόνο σε αντίστοιχο συνέδριο με τον ίδιο τρόπο «καλύφθηκαν και τα έξοδα της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αρνήθηκε στη συνέχεια ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των καθηκόντων της και της αποδοχής χορηγίας από φαρμακευτικές εταιρείες. Το περίεργο είναι πως όταν ερωτήθηκε είπε ότι δεν ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου. Η γιατρός πάντως που καταθέτει στη συνέχεια αναφέρει: «Εκπροσωπούσα τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας…».

Στα συμπεράσματα του πορίσματος επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως ότι οι φαρμακευτικές που έδωσαν χορηγία για το συνέδριο παρέκαμψαν τις διατάξεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δεν δήλωσαν τα ποσά που παρείχαν ως δωρεές στο συνέδριο. Στη συνέχεια αναφέρονται τέσσερα ονόματα φαρμακοποιών κρατικών νοσοκομείων, οι οποίοι παρέκαμψαν τις συνήθεις διαδικασίες και δέχθηκαν χορηγίες από φαρμακευτικές.
Αναφέρεται, τέλος, και ομάδα προσώπων για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά πώς ταξίδεψαν. Το πόρισμα δεν εστάλη ποτέ στον εισαγγελέα. Αλλά τώρα εξετάζεται από την αρχή και σε βάθος για ευθύνες και πρόσωπα ενόχων και υπόπτων.