Τα ηλεκτρονικά ζόμπι του facebook

Είναι λίγο τραγικό να βλέπεις κάθε μέρα στο facebook «φίλους που έχουν φύγει» στη λίστα με τους φίλους που μιλάς καθημερινά. Η ομάδα του facebook όμως δεν το αντιλαμβάνεται έτσι. Για ευνόητους λόγους αποφεύγει να πάρει την απόφαση να διαγράφει τα μέλη που έχουν πεθάνει.

Αυτό όμως όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, μέχρι το τέλος του αιώνα το facebook θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ηλεκτρονικό νεκροταφείο. Τα προφίλ νεκρών ανθρώπων θα είναι περισσότερα από αυτά των ζωντανών. Ο Χάχεμ Σαντίκι, διδάκτωρ στον τομέα της στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει πως η άρνηση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου να διαγράφει τα προφίλ των χρηστών που πεθαίνουν, θα έχει ως επακόλουθο να γεμίσει μέχρι το 2098 με «ηλεκτρονικά πτώματα». Για να φθάσει σε αυτό συμπέρασμα, ο καθηγητής Σαντίκι υπολόγισε τα ποσοστά θνησιμότητας καθώς και τις ηλικίες των εγγεγραμμένων χρηστών και έλαβε υπόψη του ότι η ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου θα αρχίσει να πολύ σύντομα να μειώνεται.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, το Facebook έχει περισσότερους ενήλικες από ότι ανηλίκους. Στις ΗΠΑ έχει εγγραφεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ενώ και στη Βρετανία, ο αριθμός των ενήλικων χρηστών ξεπερνά το 50%.Τα συμπεράσματα της έρευνάς του θα επιβεβαιωθούν με την προϋπόθεση βέβαια ότι το Facebook θα διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική του σχετικά με τους νεκρούς χρήστες. Ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί ο λογαριασμός ενός νεκρού χρήστη είναι αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής του και συνδεθεί ώστε να τον κλείσει ή αν κάποιο συγγενικό πρόσωπό του υποβάλλει σχετική αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εταιρεία. Μέχρι στιγμής, πάντως, το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα τους λογαριασμούς των νεκρών χρηστών, αλλά μετατρέπει τον λογαριασμό τους σε «εις μνήμην».