Συνομιλία Τσίπρα – Νταβούτογλου με θέμα τις προσφυγικές ροές – Ανήσυχος ο Ελληνας, καθησυχαστικός ο Τούρκος πολιτικός

«Στάχτη στα μάτια» επιχείρησε να πετάξει η «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας, πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στον Αλέξη Τσίπρα, στη συνομιλία που είχαν χθες το απόγευμα.

Ενώ όλη η Ευρώπη αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για να ληφθούν αποφάσεις για το προσφυγικό, οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του την ανησυχία του για τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Ο κ. Νταβούτογλου το μόνο που έκανε ήταν να καθησυχάσει τον κ. Τσίπρα.

Η συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου
Tσίπρας: Δεν μπορώ όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.
Nταβούτογλου: Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Γαλλικό Πρακτορείο: Άγριο παζάρι στις Βρυξέλλες από την Άγκυρα
Μπορεί ο Νταβούτογλου να διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό πως τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό η Τουρκία θα συμβάλει στο να βρεθεί λύση, ωστόσο η Άγκυρα θα ζητήσει πολλά ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική πλευρά αναμένεται να επιδοθεί σε ένα άγριο παζάρι. Μάλιστα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση «δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά» στο προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η συνάντηση «πρέπει να αφορά και τις σχέσεις» της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Δεν θέλουμε η Σύνοδος Κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» δήλωσε ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σύνοδος πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους Τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα» ανέφερε ο αξιωματούχος .