Σύννεφα στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 15 Ιανουαρίου, έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται για την τέταρτη παράταση που δίνεται, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την έκβαση του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση της διαδικασίας, από τους έξι υποψηφίους, τους οποίους έχει προκρίνει η ΔΕΗ, μόνο οι τρεις πιθανότατα θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τα τρία εργοστάσια λιγνίτη και την άδεια για την κατασκευή ενός ακόμη. Άλλη πηγή τόνιζε ότι στόχος είναι τουλάχιστον τα 2/3 των υπαλλήλων που απασχολούνται στις μονάδες να θελήσουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή να μετακινηθούν σε θυγατρικές του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί υποχρέωση της Αθήνας στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην συγκεκριμένη αγορά. Τη διαδικασία του διαγωνισμού επιβλέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η οποία θα καταδείξει αν κίνητρα όπως η ελάττωση του προσωπικού των δύο Ατμοηλεκτρικών Σταθμών μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα προσφερόμενα τιμήματα. Τα κίνητρα αυτά έχουν ως στόχο να καταστήσουν ελκυστικότερο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο στους υποψήφιους επενδυτές, αντισταθμίζοντας τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, που επιβαρύνουν τα κόστη λειτουργίας των μονάδων.

Οι έξι μνηστήρες είναι: Κοινοπραξία των Beijing Guohua Power και Damco Energy, ΓΕΚ Τερνα, ElvaHalcor, Energy a Prumyslovy, Holding, Indoverse Coal Investments και Μυτιληναίος.