Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ με φόντο τις αποκαλύψεις

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συναντάται εντός της ημέρας η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, με φόντο τις αποκαλύψεις της διαρροής των Wikileaks για τις συνομιλίες Πολ Τόμσεν-Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος την Τετάρτη πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν τη συνάντησή της με την Ανγκελα Μέρκελ, δημοσίευσε ένα μήνυμά της στο Twitter, με το οποίο εκθειάζει τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Προσφυγικό.

lagarde

«Η καγκελάριος Μέρκελ και ο γερμανικός λαός επέδειξαν ηγετικές ικανότητες στην ανθρωπιστική προσέγγισή τους για υποστήριξη των προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αποκαλύψεις των Wikileaks, πάντως, το Βερολίνο «κάλυψε» το Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους», τονίζοντας ότι «για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν».

Παράλληλα, επισήμανε πως η Γερμανία δεν έχει αλλάξει τη στάση της και υποστηρίζει την αναγκαιότητα παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ έκανε λόγο για άκομψη προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει κλίμα διχασμού μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, καθώς μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις και το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το σενάριο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι προς συζήτηση και κάλεσε για περισσότερη δουλειά.