Συνάντηση «αστραπή»: Φεύγουν οι δανειστές, μένουν οι διαφωνίες

Εξαιρετικά σύντομο ήταν το τελευταίο ραντεβού των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, μια συνάντηση που δεν κράτησε ούτε μία ώρα, το πρωί της Κυριακής.

Η συνάντηση του κουαρτέτου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον Γιώργο Κατρούγκαλο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 π.μ., χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με τους επικεφαλής των Θεσμών να αποχωρούν, δίχως να έχει υπάρξει συμφωνία στα «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου, με στόχο ως τις 11 του μηνός, που συνεδριάζει το Euroworking Group, να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου, οπότε και ξεκινάει η αργία του Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ με 20ετία, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα». Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Για το θέμα, ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, παραμένει η διαφορά στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις.

Επισημαίνεται πως αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αναχωρήσουν το απόγευμα της Κυριακής από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Πρόοδο σε φορολογικό-συνταξιοδοτικό διαπιστώνει η Κομισιόν