Συμβούλιο της ΕΕ: Σε ισχύ ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕΕ περίπου 35.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, με τη σημερινή απόφαση δίνεται η δυνατότητα στην ΕΕ να παράσχει άμεση και αποτελεσματική στήριξη στην πολύ δύσκολη κατάσταση που αναπτύσσεται με ταχύτητα.
«Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου δείχνει ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η ολλανδική Προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα απαραίτητα κονδύλια της ΕΕ θα κινητοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Μπερτ Κέντερς, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού έκτακτης στήριξης, περιλαμβάνει τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα παραδίδεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανισμούς-εταίρους που επιλέγονται από την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι 300 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για τις ανάγκες των προσφύγων για το 2016 και άλλα 200 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.