Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μάρκου Μέσκου από το ΥΠΠΟΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του ποιητή Μάρκου Μέσκου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής ποίησης και ένας έντονα πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 βρισκόταν στη 12η τιμητική θέση των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας επίσης: «Ο Μέσκος ήταν πολιτικοποιημένος άνθρωπος και αυτό φαίνεται και μέσα από συνεντεύξεις του, στις οποίες έχει αναφερθεί στις πληγές του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, την Αριστερά, τη Δεξιά και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

Στη συνέχεια παραθέτει τα εξής: «Ο Μάρκος Μέσκος γεννήθηκε το 1935 και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Έδεσσα. Σπούδασε στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Διακόσμησης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σχολής Δοξιάδη Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1968. Αρχικά εργάστηκε στο εμπορικό κατάστημα του πατέρα του, έπειτα, από το 1965, ως γραφίστας σε αρκετά διαφημιστικά γραφεία της Αθήνας, αλλά και ως επιμελητής εκδόσεων.

Έχει εικονογραφήσει διάφορες ποιητικές συλλογές, τόσο δικές του όσο και άλλων ποιητών, όπως του Ηλία Κεφαλά και του Γιάννη Χρυσανθόπουλου. Πολύ πριν την εγκατάστασή του στην Αθήνα (από το 1957), είχε συνδεθεί με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού Μαρτυρίες. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε εφηβική ηλικία και πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1955. Από το 1981 έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και υπήρξε συνιδρυτής της εκδοτικής ομάδας των Χειρογράφων, ενώ το 1987-1993 εργάστηκε ως υπεύθυνος των εκδόσεων της Α.Σ.Ε.

Η ποιητική του αναγνώριση επισφραγίζεται τις τελευταίες δεκαετίες με το πλήθος σημαντικών βραβείων που του έχουν απονεμηθεί. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης του περιοδικού “Διαβάζω” (πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που απονεμήθηκε το βραβείο) για τη συλλογή του Χαιρετισμοί (1995), το 2005 με το βραβείο Καβάφη, το 2006 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου, και το 2013 με Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Τα λύτρα (2012)».

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Μάρκος Μέσκος