Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με πρόταση μομφής

Στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο περί των απαιτουμένων για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και του ελληνικού προγράμματος στο κοινοβούλιο θα αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την παρέμβασή του για το πολυνομοσχέδιο. Λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα το βράδυ της Τετάρτης, το Μαξίμου με ανακοίνωσή του προκαλούσε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, θεωρώντας πως η καταψήφιση αυτής της πρότασης είναι δεδομένη.

Η πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας αφορά στη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων με την οποία επιλύεται η εκκρεμότητα του Μακεδονικού. Τη συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής έχουν χειροκροτήσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλά και οι κυβερνήσεις των συμμαχικών χωρών καθώς και οι καγκελαρίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με έναν σπάνιο για τα ελληνικά πράγματα θετικό τρόπο έχει αντιδράσει και ο διεθνής Τύπος, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Ωστόσο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα από την πρώτη στιγμή σημειώθηκαν τριγμοί που προϊδεάζουν για ανακατατάξεις στα πολιτικά συστήματα των δύο χωρών. Η συμφωνία, στην υπογραφή της οποίας θα παρίσταται ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενσωματώνει έναν πολιτικό οδικό χάρτη που αφορά και τις δύο χώρες με εκατέρωθεν δεσμεύσεις, ο οποίος θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται πως το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσής της λήγει στα τέλη του 2018, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστούν ακόμη λίγοι μήνες για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που εμπεριέχουν τα 20 άρθρα της συμφωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «κακή», επισημαίνοντας πως συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση. Στην παρέμβασή του προς τη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την εντύπωση ότι απορρίπτει στο σύνολό της τη συμφωνία, αν και επέμεινε σε δύο βασικά ζητήματα, αυτό της Μακεδονικής εθνικότητας και της Μακεδονικής γλώσσας.

Σύμφωνα με πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές στην ελληνική πρωτεύουσα, η πρόταση μομφής δεν φαίνεται να έχει τύχη υπό τους συσχετισμούς που ισχύουν αυτήν την περίοδο. Οι παραπάνω κύκλοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διασφαλισμένη την καταψήφιση αυτής της πρότασης δυσπιστίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι, συνεπικουρούμενοι και από πολιτικούς παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και διαθέτουν κανάλια επικοινωνίας με το Μαξίμου αλλά και την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, επιμένουν πως το ζήτημα της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων θα προκαλέσει τέτοιες ανατροπές, που θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Οι ανατροπές αυτές αφορούν κυρίως την αντιπολίτευση και ήδη τέτοιες κινήσεις έχουν καταστεί εμφανείς στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Τσίπρας: Ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ είναι ο Αντώνης Σαμαράς

Χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά ως τον πραγματικό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και εξαπολύοντας επίθεση στη στάση που κρατά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ονομασία γείτονος χώρας απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τη γαλάζια παρέμβαση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατράπηκε σε φερέφωνο του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος «έχτισε» την καριέρα και την πολιτική του διαδρομή με ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή για την Ελλάδα τα τελευταία 26 χρόνια.

«Αν και ήταν ο πρώτος που ως υπουργός Εξωτερικών στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στο συμβούλιο Κορυφής αποδέχθηκε σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η γείτονα χώρα με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ήταν ο πρώτος που γέννησε το πρόβλημα αυτό στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και δεν έθεσε κανένα θέμα προκειμένου να παρθεί μία απόφαση. Τότε τον είχε χαρακτηρίσει ανόητο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτός ο άνθρωπος που έχει ευθύνη είναι αυτός που αργότερα είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση. Και σήμερα εμφανίζεται ως υπερπατριώτης και φύλακας των εθνικών αξιών, όταν το 1994, έχοντας ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη, επετίθετο λυσσαλέα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων, ζητώντας να αποχωρήσουν από την πολιτική δράση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ο ίδιος που ξέχασε το θέμα αυτό όταν έγινε πρωθυπουργός. Τώρα θέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμηρο και τον οδηγεί σε μία στάση που δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του. Καλωσορίζω την πρόταση μομφής που καταθέσατε. Είναι σημαντικό δώρο» πρόσθεσε.