Στροφή στα κτηνοτροφικά φυτά – Τα οφέλη για τους παραγωγούς

Την άμεση στροφή τους στην καλλιέργεια ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών (κουκιά, ρεβίθια, λούπινα, μπιζέλια) για αντικατάσταση της εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές ανακοίνωσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησαν η Greenpeace και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας το Σάββατο 23 Απριλίου στην Παραμυθιά.

λουπινο-660x330

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για τη βιώσιμη γεωργία και ολοκληρώθηκε με συζητήσεις μεταξύ Greenpeace, γεωπόνων, κτηνοτρόφων και εμπόρων ζωοτροφής στις οποίες οι παρευρισκόμενοι ανακοίνωσαν ότι στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα καλλιεργήσουν κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφή.

«Η ανακοίνωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας ότι στηρίζει τη στροφή σε κτηνοτροφικά φυτά για αντικατάσταση της σόγιας αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να στραφεί προς τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά» δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. «Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά για τη γεωργία, το περιβάλλον, την οικονομία και τον άνθρωπο και μπορούν να φέρουν απεξάρτηση από τη σόγια και αυτάρκεια στην κτηνοτροφία που τόσο πολύ χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι σήμερα», συμπλήρωσε η Έλενα Δανάλη .

kouki

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες της Greenpeace, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους γεωπόνους Ηλία Κάνταρο και Αφροδίτη Ρήγα, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για τη βιώσιμη γεωργία και εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά», αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προτείνοντας στροφή προς ένα πιο βιώσιμο γεωργικό μοντέλο με ήπιες πρακτικές που ωφελούν όχι μόνο τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.