Στρατός από 171 συμβούλους και υπαλλήλους υπηρετεί το «οικοσύστημα Μαξίμου».

Οι διορισμοί, χωρίς διαγωνισμούς όλοι, στο Μαξίμου και στα γραφεία των υπουργών καλά κρατούν. Συνεχώς διορίζονται. Μόνο στο Μαξίμου έφτασαν τους 171. Τον περασμένο Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 78.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης στην γραμματεία του πρωθυπουργού, της κυβέρνησής και στα γραφεία των υπουργών Επικρατείας έχουν διοριστεί 171 μετακλητοί, ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες με αποτέλεσμα να προκύπτει το ερώτημα: που χωράνε όλοι αυτοί; Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Ιουλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 78!

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του κ. Βερναρδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή προς απάντηση βουλευτών της ΝΔ οι μετακλητοί στο γραφείο του πρωθυπουργού και των υπουργείων ανέρχονται σε 634 που σημαίνει ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκαν κατά 80.

Πέραν των 171 υπαλλήλους των γενικών γραμματειών πρωθυπουργού και κυβέρνησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται 57 υπάλληλοι, όσοι και στο υπουργείο Οικονομίας, του Γιώργου Σταθάκη. Στο υπουργείο Οικονομικών 41, στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης 54, στο Υπουργείο Υγείας 23, στο Υπουργείο Παιδείας 36, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 30, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, 30, στο Υπουργείο Εσωτερικών 57, ενώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 34.

Πάντως, από μια σύγκριση ανάλογων στοιχείων που είχε διαβιβάσει στην Βουλή το 2013 ο τότε υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και για τα υπουργεία των οποίων οι δομές δεν έχουν αλλάξει, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει 18 μετακλητούς ενώ στις 11.3.2013 είχε 16. Το Δικαιοσύνης έχει 30 και τότε 20. Το Εθνικής Άμυνας έχει σήμερα 34 και το 2013, 12. Το Εξωτερικών είχε τότε 32 και σήμερα έπεσε στους 28. Το Υγείας έπεσε σήμερα στους 23 από 28 ενώ στο Περιβάλλοντος αυξήθηκε από 29 στους 30.
Φυσικά πρόκειται για επίλεκτους, από κάθε άποψη, συμβούλους και συνεργάτες.