Στουρνάρας: Χαλάρωση capital controls για νέες καταθέσεις

Χαλάρωση των capital controls και συγκεκριμένα στο όριο ανάληψης, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προαναγγέλλει αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις που θα φέρνουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο ότι το επίπεδο καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το καλοκαίρι του 2015, κι ενώ το προηγούμενο 9μηνο είχαν καταγραφεί εκροές άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματά του και να το αποταμιεύσει στις τράπεζες», είπε στην Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, που σύμφωνα με την ΤτΕ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι στόχος των ελληνικών ιδρυμάτων είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Παρά τη μικρή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές και έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.