Στο προσκήνιο η ρύθμιση για το The Mall Athens

Εκτός από τις εκκρεμότητες που αφορούν την ανάπτυξη στο Ελληνικό η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει και την υπόθεση της έγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) ή με άλλα λόγια να ρυθμίσει πολεοδομικά περιοχή στο Μαρούσι στην οποία βρίσκεται το The Mall Athens, το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο της χώρας, ιδιοκτησία της Lamda Development.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το θέμα της νομιμοποίησης του The Mall Athens ασχολούνται πλέον εντατικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς για να προχωρήσει σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι αναγκαίο το ΕΧΣ να εγκριθεί ως Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).

Στην όλη υπόθεση ανοιχτό είναι το ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στην εν λόγω περιοχή, αλλά δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα ανάλογα ποσά. Μεταξύ των δικαιούχων είναι η Εθνική Τράπεζα, στην οποία είχε επιδικαστεί ποσό της τάξεως των 16,5 εκατ. ευρώ που τώρα με τους τόκους εκτιμάται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλοι ιδιώτες.

Μια πιθανή λύση είναι πληρώσει τα ποσά που εντέλει θα συμφωνηθούν το Πράσινο Ταμείο. Όπως εκτιμάται, για τη Lamda Development η επίλυση της εκκρεμότητας με το The Mall Athens, πριν αναλάβει την επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, είναι μείζονος σημασίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο βασικός μέτοχος Σπύρος Λάτσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, η λύση είναι δρομολογημένη και είχε προωθηθεί και με ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, η περιοχή μελέτης του ΕΧΣ περιλαμβάνει το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου, που εντάσσεται σε τμήματα των Πολεοδομικών Ενοτήτων – Π.Ε. 6 και 17, όπως αυτές προσδιορίζονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου. Το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου οργανώθηκε χωροταξικά και πολεοδομικά και θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 3207/2003. Συγκεκριμένα ο Ν. 3207/03 με το Άρθρο 6 «Θέματα Ολυμπιακής φιλοξενίας στον Ολυμπιακό πόλο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας» ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο για την εν λόγω περιοχή, με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρομίων, κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και τη δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου πρασίνου αποκλειστικά για πεζούς.

Με το ίδιο άρθρο τροποποιήθηκε επίσης το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο με την κατάργηση οικοδομικών τετραγώνων, οδών, κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων και τον καθορισμό οδών, πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και χώρου πρασίνου και χώρου παιδικού σταθμού – αναψυχής – αθλητισμού. Ορίστηκε δε ότι η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου επέχει θέση έγκρισης Πράξης Εφαρμογής.

Σύμφωνα με τον Ν. 3207/03 καθορίστηκαν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης και για τα 5 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής, στο ένα από τα οποία το 2005 άνοιξε τις πύλες του το Εμπορικό και Ψυχαγωγικό κέντρο The Mall Athens. Σε επίπεδο πολεοδομικής οργάνωσης και λειτουργικών χαρακτηριστικών η περιοχή μελέτης επιμερίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες με λειτουργίες Εμπορικού Κέντρου, Κατοικίας, Γραφείων και Πρασίνου.

Η μια ενότητα εμπεριέχει το εμπορικό κέντρο, η δεύτερη αφορά την περιοχή βόρεια της οδού Αρτέμιδος μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πιτταρά στην Π.Ε. 6 με χρήση κατοικία (οικιστικό συγκρότημα της ΗΛΙΔΑΣ), η τρίτη τους κοινόχρηστους – ελεύθερους χώρους εκατέρωθεν του ρέματος Αγ. Θωμά και η τέταρτη αφορά την περιοχή βόρεια της οδού Αγησιλάου και νότια του ρέματος Αγ. Θωμά, ομοίως στην Π.Ε. 6. Εντός αυτής βρίσκονται 2 κτήρια κατοικιών και ένα κτήριο γραφείων. Εντέλει, έπειτα από περίπου 10 χρόνια το 2013 το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση (υπ. αριθμόν 376/2014), με την οποία έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, μαζί με παρακείμενο κτήριο γραφείων και ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης.

Στη συνέχεια με απόφαση της τότε κυβέρνησης (Ιούνιος 2014) το The Mall Athens εντάσσεται στις «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και δρομολογείται η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Η ΣΜΠΕ ετέθη σε διαβούλευση στις 29 Ιουνίου 2016 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς ωστόσο έκτοτε το θέμα να προωθηθεί σε βαθμό ικανοποιητικό ώστε να κλείσει.