Στο Eurogroup κρίνεται η επιστροφή των Θεσμών

Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση, αναμένεται να κριθεί σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup, το οποίο γίνεται παράλληλα με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής, ότι οι Θεσμοί πιθανότατα να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας, για να προχωρήσουν οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, χρεώνοντάς του παράλογες απαιτήσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά το ΔΝΤ».

Επίσης, έκανε λόγο για «ουσιαστική σύγκλιση» μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «σύγκλιση και όχι μονομερή προσχώρηση στις απόψεις τους, όπως γινόταν στο παρελθόν», η οποία αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό 2016-2018.

Από το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, διαμηνύθηκε, πως δεν υπάρχει σύνδεση αξιολόγησης και προσφυγικού. «Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να να αναμειγνύονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού στο Reuters.