Στην κόψη του ξυραφιού η ενότητα της Ευρώπης λόγω προσφυγικού-Τριμερής Μέρκελ, Ρουτ και Νταβούτογλου, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του προεδρεύοντος της ΕΕ Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς την παρουσία της Ελλάδος.

Η συνάντηση έγινε στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και αντικείμενο συζήτησης των τριών ηγετών το σχέδιο δράσης που εξετάζεται για το προσφυγικό.

Ο κ. Νταβούτογλου, πάντως, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση και θα έχει ξεχωριστά τετ α τετ με καθέναν από τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 9:15 π.μ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε (στις 10:00).

Μετά την συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.

Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα , δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.

Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτίου ακόμη 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου για τη Μεταναστευτική πολιτική κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Έπειτα από μια πρόσφατη περιοδεία στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως διαπίστωσε “μια ευρωπαϊκή συναίνεση (…) γύρω από μια συνολική στρατηγική που, αν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει να περιορισθούν οι (μεταναστευτικές) ροές”.

Η λύση που προτείνει ο κ. Τούσκ είναι να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, μην επιτρέποντας να εισέρχονται στην Ελλάδα παρά μόνο πρόσωπα που καταθέτουν αίτημα για άσυλο. Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαθούν όλοι οι “οικονομικοί μετανάστες” στην Τουρκία, η οποία θα τους στείλει με τη σειρά της στις χώρες καταγωγής τους.

Μένει να πεισθεί η Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της, θέτοντας σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου μια συμφωνία “επανεισδοχής” στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών.

“Η ειρωνεία σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι είμαστε εμείς που πρέπει να σταματήσουμε τη ροή, εμείς που πρέπει να σώσουμε την ΕΕ”, σχολίασε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ. “Αφού μας αγνόησαν αυτά τα 10 τελευταία χρόνια, ξαφνικά μας θυμήθηκαν!”.

Για τη συνεργασία της, η Άγκυρα έλαβε σημαντικά ανταλλάγματα: την κατάργηση, ίσως από το φθινόπωρο, των θεωρήσεων εισόδου που επιβάλλονται στους τούρκους υπηκόους, και κυρίως μια επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας για την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να ξεχνάει κανείς τα τρία δισεκ. ευρώ σε βοήθεια για τους 2,7 εκατ. Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Η ΕΕ πρόκειται να αποδεσμεύσει γρήγορα 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για να βοηθήσει την Αθήνα. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη”.

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αρνούνται να θέσουν σε εφαρμογή την ανακατανομή των 160.000 προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ, που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο για να ανακουφισθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι 28 θα επωφεληθούν επίσης από την αυριανή σύνοδο κορυφής τους για να επιχειρήσουν να επιβάλουν λίγη συλλογική πειθαρχία στους κόλπους της Ένωσης.

Εξ αυτού του λόγου πολλοί πολιτικοί παράγοντες στην Ευρώπη δηλώνουν ότι το προσφυγικό θα κρίνει την ενότητα της ΕΕ.