Στην νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ το Βραβείο Booker 2016

Έκανε την έκπληξη και κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο. Ο λόγος για την 45χρονη Χαν Κανγκ στην οποία απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2016 για το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος» (The Vegetarian).

Η νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας ξεδιπλώνει την αλληγορική ιστορία -με τρεις διαφορετικούς αφηγητές και σε τρία πυκνογραμμένα μέρη- μιας συνηθισμένης γυναίκας που αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος, καθώς αναζητεί όλο και περισσότερο έναν άλλο τρόπο ύπαρξης.
Η ανατρεπτική, όπως αποδεικνύεται, επιθυμία της είναι να ζήσει σαν ένα φυτό, σαν κάποιο δέντρο, προκαλεί τη βίαιη αντίδραση του συζύγου και του πατέρα της.

Το σύντομο αλλά σουρεαλιστικό αυτό μυθιστόρημα που βραβεύτηκε για το «αλλόκοτο μείγμα ομορφιάς και τρόμου» που επιτυγχάνει, εκδόθηκε στη Νότια Κορέα πριν από μία δεκαετία και κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 2015.

Η Χαν αναδείχθηκε νικήτρια “κερδίζοντας” τον Τούρκο νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και την Ιταλίδα Έλενα Φεράντε που έχει προκαλέσει αίσθηση τα τελευταία χρόνια στον αγγλόφωνο κόσμο.

Εκτός από το σημαντικό βραβείο η Κανγκ θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών με τη μεταφράστριά της στην αγγλική γλώσσα Ντέμπορα Σμιθ.