Στη Συγγρού ετοιμάζουν το “αντίδοτο” στο λαϊκισμό του Τσίπρα-Καμμένου

Του Κώστα Πασίση

Η Ελλάδα παραμένει πιστή στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Το «καθαρό» αυτό μήνυμα θα μεταφέρει στη σύνοδο του ΕΛΚ (28 Ιουνίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, από πλευράς Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει τους μεγάλους κινδύνους που κρύβονται για το ευρωπαϊκό όραμα, από την αύξηση του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη. Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να συζητηθούν εκ νέου τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Συγγρού τονίζουν ότι παρότι Η Νέα Δημοκρατία, είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, στο εσωτερικό της χώρας, λόγω της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, έχουν αρχίσει να ενισχύονται ανησυχητικά οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το brexit ενθαρρύνει αυτές τις δυνάμεις να συνεχίσουν το διχαστικό και πολωτικό λόγο τους αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ειδικά για το θέμα του Brexit στη ΝΔ υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία, κάτι που διαπιστώνεται και στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις κλειστές συσκέψεις της Συγγρού γίνεται λόγος για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στο εσωτερικό της. Για το υπαρκτό γεγονός της βόρειας Ευρώπης (πλούσιας) και της Νότιας(φτωχής) Για τις ανισότητες και την έλλειψη ενιαίας πολιτικής, όπως επί παραδείγματι στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ, με όρους λαϊκισμού προσπάθησαν κυβερνητικά στελέχη να ερμηνεύσουν και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Πολλοί μάλιστα το συνέδεσαν και με το ελληνικό δημοψήφισμα, που αφορούσε το τρίτο μνημόνιο.
«Αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας», τονίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και προσθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκισμού του Μαξίμου, τις μεθοδεύσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το μοντέλο απλής αναλογικής που προτείνει η κυβέρνηση – τονίζεται- θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία και χάος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ωστόσο εκτιμάται ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν θα περάσουν και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το υπάρχων εκλογικό σύστημα.