Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Εσωτερικό» θέμα Ελλάδος-ΕΕ η Σένγκεν

  • «Εσωτερικό» θέμα Ελλάδος – ΕΕ η Σένγκεν, λέει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει το «δικαίωμα» κάθε χώρας να ασκεί έλεγχο στην εθνική της επικράτεια και ζητάει διεξοδικό έλεγχο των προσφύγων που περνάνε από τη μια χώρα στην άλλη.

Του Νίκου Αθηναίου

Τόνερ: «Όπως έχουμε ξαναπεί, η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας παγκόσμιας κρίσης. Απαιτεί την παγκόσμια προσοχή. Το είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Είναι ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δε μπορεί να αγνοήσει. Και επικροτούμε και ευχαριστούμε εκείνες τις χώρες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και την Ελλάδα εν προκειμένω, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην προσφυγική κρίση με μεγαλοψυχία, με κατανόηση και ανθρωπιά και πρόσφεραν σε αυτούς τους μετανάστες – καλύτερα οικονομικούς μετανάστες – και πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης.

«Αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία μας, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά αυτήν την πρόκληση, ότι όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ενδελεχούς ελέγχου.

«Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας για τη Σένγκεν και τη κουβέντα που γίνεται για τον έλεγχο συνόρων, πιστεύουμε ότι αυτά είναι στην πραγματικότητα εσωτερικά θέματα μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, να πω Τουσκ, δήλωσε ότι η εκδίωξη της Ελλάδος από τις χώρες της [Συνθήκης] Σένγκεν δε θα επέλυε το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, πάλι, αναγνωρίζοντας ότι αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εθνική της επικράτεια. Αλλά θα πρέπει να ζητήσουμε από όλες τις χώρες, όπως κάνει σήμερα η Ελλάδα, το συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία να δέχεται – να αντιμετωπίσει το θέμα των οικονομικών μεταναστών».

Δημοσιογράφος: Μου είπατε ότι «είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας να ελέγχει την επικράτειά της». Και πρόσφατα μου είπατε επίσης: «Συμπεριλαμβανόμενου του κανονισμού των ατόμων που ζητούν είσοδο [σε μια χώρα]. Εννοείτε ότι δεν υπάρχει θέμα αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες»;

Τόνερ: «Αυτό που ήθελα να πω σε σχέση με το πρόσφατο σχόλιό μου είναι ότι, όπως εμείς μοχθούμε να κάνουμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να έχουμε κάποια μορφής διαδικασία διεξοδικού ελέγχου στη βάση της οποίας τα άτομα αυτά θα καταγράφονται τη στιγμή που θα διασχίζουν σύνορα».