State Department: Μη ασφαλής χώρα η Τουρκία

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Μεταχείριση ηγέτη δεύτερης κατηγορίας του Ερντογάν.
Το ρήγμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας προς την Τουρκία και προσωπικά στο σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν βαθαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ευθεία σύγκρουση οδηγούνται οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, όπως έχουμε συστηματικά αναλύσει την όλη εξέλιξη του θέματος, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να μην πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη δημοσιοποίηση σκληρής ταξιδιωτικής οδηγίας εναντίον της Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε δημόσια χθες, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, για την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο κ. Τσαβούσογλου εκτίμησε το γεγονός ότι ενημερώθηκε προσωπικά από τον κ. Κέρι, παρά το γεγονός ότι τουρκικές πηγές εμφάνισαν τον Τούρκο υπουργό να είναι έντονα εκνευρισμένος με την ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Το γραφείο του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, και ενώ ο κ. Ερντογάν «πετούσε» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέρρευσε ότι θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη, τον Τούρκο πρόεδρο, και ενώ ο ίδιος πριν αναχωρήσει από την Τουρκία δήλωσε βέβαιος ότι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στο Air Force One, ο εκπρόσωπος Τζος Ερνεστ ρωτήθηκε για το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να συναντηθεί «στο πόδι» με τον κ. Ερντογάν.

«Θα περίμενα», είπε, «ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (του Τούρκου ηγέτη στην Ουάσιγκτον), ο πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία κάποια στιγμή να έχει τουλάχιστον μια ανεπίσημη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Ο κ. Ερνεστ δήλωσε ότι η μη πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως προσβολή (προς τον κ. Ερντογάν), και πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Σημείωσε ακόμα ότι θα βρισκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα πολλοί ξένοι ηγέτες, όχι μόνο ο κ. Ερντογάν.

Η ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Όπως είναι γνωστό, το μεσημέρι της Τρίτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ισχυρή, όπως χαρακτηρίζεται, προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες λόγω των τρομοκρατικών απειλών που υπάρχουν σε όλη την Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο έδωσε ταυτόχρονα εντολή για απομάκρυνση των μελών των οικογενειών του προσωπικού των αμερικανικών προξενείων στα Αδανα και την Σμύρνη.

Η ανακοίνωση προκάλεσε δυσφορία στην ‘Αγκυρα και θεωρήθηκε ότι έγινε στο πλαίσιο του «κυνηγητού» που υποτίθεται εξελίσσεται από τους Αμερικανούς εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Στην Τουρκία εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που ισχυρίζονται ότι η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την αύξηση των απειλών από τρομοκρατικές ομάδες στην Τουρκία και τους καλεί μην ταξιδεύουν στις κουρδικές περιοχές (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ανταρτών του PKK.

Τονίζεται σχετικά:
«Από την 29η Μαρτίου, διατάσσεται η αναχώρηση των μελών των οικογενειών των κυβερνητικών υπαλλήλων στο Αμερικανικό Προξενείο των Αδάνων και των μελών των οικογενειών των κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στις επαρχίες της Σμύρνης και Mugla».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε ότι τα επίσημα ταξίδια των Αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων μέσα στην Τουρκία, θα περιοριστούν μόνο για «κρίσιμες υπηρεσιακά αποστολές», που δεν κατονομάζονται.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτό το προξενείο στα ‘Αδανα για να συνεχίσει να προσφέρει όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες.

Η δικαιολογία που δόθηκε για την ταξιδιωτική προειδοποίηση, είναι το γεγονός ότι Αμερικανοί και ξένοι τουρίστες έχουν γίνει στόχος εγχωρίων και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και οι Αμερικανοί πολίτες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να μην επισκέπτονται ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών επαρχιών, ιδιαίτερας όσες γειτονιάζουν με τη Συρία.

Σημαντική μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία

Μειωμένη ήταν τον Φεβρουάριο η άφιξη ξένων τουριστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Συνολικά 1.240.633 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 10,32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Η αντίστοιχη μείωση για τον Ιανουάριο ήταν 6,44%.

Οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα την Τουρκία ανέρχονται σε 34.176, με τον αριθμό να είναι μειωμένος κατά 20,82% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.

Οι πρώτες τρεις χώρες από όπου η Τουρκία δέχθηκε τουρίστες το Φεβρουάριο του 2016 είναι η Γεωργία, η Γερμανία και το Ιράν.

Πηγή: NonPaperNews.gr