Στα χέρια των Τραπεζών, δηλαδή της κυβέρνησης πλέον ο ΔΟΛ. Γερμανικά ΜΜΕ: Το τέλος μιας αυτοκρατορίας. Το κατηγορώ Γ.Ρωμαίου.

Μετά το ναυάγιο της μεσολαβητικής προσπάθειας του Προέδρου της ΑΥΓΗΣ Βασίλη Μουλόπουλου, οι ελπίδες διάσωσης του ιστορικού Συγκροτήματος περιορίζονται ασφυκτικά με τους εργαζόμενους απλήρωτους επί επτά μήνες, τα έσοδα του ΔΟΛ από πωλήσεις και διαφημίσεις να κατακρατούνται από τις Τράπεζες, οι οποίες αρνούνται να διευκολύνουν έστω και την προσωρινή διάσωση, γεγονός το οποίο εμποδίζει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον σοβαρό επενδυτή.

Βαριά η ατμόσφαιρα και σκοτεινό το μέλλον. Στο απειλητικό ενδεχόμενο για το κλείσιμο του Βήματος και των Νέων και τις τραπεζικές περιπέτειες του ΔΟΛ αναφέρεται η Tageszeitung, σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά τη συντριβή του ΔΟΛ πολλά άλλα ΜΜΕ που τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σύντομα ο Τσίπρας θα τα καταστρέψει.

«Ιστορικές αθηναϊκές εφημερίδες κατηγορούν τον Τσίπρα ότι θέλει να τις αποτελειώσει. Χρέη; Φοροδιαφυγή; Δεν έχει σημασία», σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Τageszeitung του Bερολίνου. Ήταν ένα οργισμένο άρθρο γεμάτο κατηγορίες, χωρίς κανένα ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής, ωστόσο τα κακά νέα φάνηκαν ήδη από τις πρώτες γραμμές: «Το Βήμα και Τα Νέα αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους», γράφει η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εφημερίδες αναφορικά με το εκδοτικό μέλλον τους.

Όπως σημειώνει η TAZ «η ανακοίνωση δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. Πάνω από 500 εργαζόμενοι, που όλοι τους είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, απειλούνται να μείνουν άνεργοι. Ο αφανισμός των εφημερίδων που ήδη είχε ξεκινήσει με το ξέσπασμα της κρίσης έφτασε σε νέα κορύφωση. Οι παραδοσιακά φιλελεύθερες εφημερίδες ανήκουν στον κάποτε παντοδύναμο όμιλο ΔΟΛ, ο οποίος περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και άλλες επενδύσεις».

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η TAZ τονίζει την ιστορική σημασία των δύο εφημερίδων, αν λάβει κανείς υπόψη ότι Το Βήμα γεννήθηκε το 1922 και Τα Νέα το 1931, αποτελώντας «τον σοβαρό αντίπαλο» του συντηρητικού τύπου της εποχής τους. «Ωστόσο εδώ και κάποιο καιρό τα δύο έντυπα παλεύουν με τη δραματική μείωση των φύλλων που πωλούν». Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται τα νούμερα των πωλήσεων στο παρελθόν και σήμερα, αποτυπώνοντας γλαφυρά την πτωτική τάση στην κυκλοφορία των δύο εφημερίδων, ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στα αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια του ομίλου. Ο ΔΟΛ «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τα επιτόκια των δανείων που τόσο γενναιόδωρα του είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν. Η αυτοκρατορία καταρρέει».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να θέσει τέλος στην ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών – που στο παρελθόν χορηγούσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις- με χρήματα των φορολογούμενων καθώς και στις ποινικές ευθύνες εις βάρος του βασικού μετόχου του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, «ο oποίος στο ζενίθ της καριέρας τους μπορούσε από το γραφείο του να ανεβάσει και να κατεβάσει κυβερνήσεις. Κατηγορείται τώρα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή». Η ΤAZ κλείνει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι: «μετά την συντριβή του ΔΟΛ, πολλά άλλα ΜΜΕ που τηρούν κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σύντομα ο Τσίπρας θα τα καταστρέψει».

– Γ.Ρωμαίος: «Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης χωρίς αιδώ, αποδίδει την ευθύνη στις τράπεζες»

Ευθύνες στον Σταύρο Ψυχάρη για τη χρεοκοπία του ΔΟΛ αποδίδει ο πρώην βουλευτής και παλιός αρθρογράφος του «Βήματος» Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος ανέβασε άρθρο με τίτλο «Ο Ψυχάρης χωρίς αιδώ ανέστειλε την έκδοση των εφημερίδων του ΔΟΛ!» στην προσωπική του ιστοσελίδα, το οποίο μάλιστα αναδημοσιεύεται από το «Βήμα».

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Ρωμαίου:

«Το «ΒΗΜΑ» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοση τους για οικονομικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες Τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν-και δέσμευσαν-προς όφελος τους, έναντι δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώρηση εμπορικών διαφημίσεων».

Ετσι απλά ο κ. Σταύρος Ψυχάρης αναγγέλλει με άρθρο του στο χθεσινό ΒΗΜΑ το κλείσιμο των δύο ιστορικών εφημερίδων. Και, χωρίς αιδώ, αποδίδει την ευθύνη στις Τράπεζες, που αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων και στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση τροπολογίας που θα λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα!

Πριν ένα μήνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε στον κ. Ψυχάρη δίωξη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μεγάλο το ποσό όπως προέκυψε από έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ:45 εκατομμύρια ευρώ! Δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει και αναμένεται η πρόσκληση του σε απολογία…

Απλό εύλογο ερώτημα: Πως εξηγείται ένας δημοσιογράφος να αγοράζει με δάνεια Τραπεζών το μεγαλύτερο συγκρότημα Τύπου, να το οδηγεί στη χρεοκοπία και να αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος έχει τεράστια περιουσία. Διότι δεν είναι μόνο τα αδήλωτα 45 εκατομμύρια ευρώ…

Και με περισσό θράσος και χωρίς αιδώ αποδίδει την ευθύνη στις Τράπεζες και στην Κυβέρνηση και τα Κόμματα που δεν παρεμβαίνουν νομοθετικά για να λύσουν το χρηματοδοτικό πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε…

Ιδού και η λύση του οικονομικού προβλήματος του ΔΟΛ. Να τα δώσει στον ΔΟΛ τα 45 εκατομμύρια ευρώ, να αποχωρήσει παραδίδοντας στους εργαζόμενους τη συνέχεια και να ζητήσει αμνήστευση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος…

Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα διαβίωσης αυτός και η οικογένεια του. Ισως να έχει πρόβλημα μόνο με τη διατήρηση του σκάφους του…

Με υπόδικο για τόσο σοβαρές κατηγορίες ο ΔΟΛ δεν σώζεται. Αλλά και αν βρεθούν χρηματοδότες και αποδεχθούν την παραμονή του, με οιαδήποτε ιδιότητα, οι δύο αυτές εφημερίδες θα κυκλοφορούν, αλλά απογυμνωμένες από το παλιό κύρος και αξιοπιστία…

Αλλά και χωρίς τον ολετήρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, μετά τον διορισμό του Συριζαίου “Επιτρόπου” Βασίλη Μουλόπουλου, το μέλλον των δύο ιστορικών εφημερίδων προβλέπεται πολύ «θολό». Ιδωμεν…