Στα χέρια της ΕΛΑΣ η μεγαλύτερη σπείρα Γεωργιανών στην Ελλάδα

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται δεκάδες μέλη της μεγαλύτερης σπείρας Γεωργιανών που είχε ρημάξει δεκάδες σπίτια στην Αττική. Η εγκληματική οργάνωση διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με λεία που υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ. Οι Γεωργιανοί χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τους κεντρική πλατεία και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά τριάντα μέλη της οργάνωσης από τα οποία είκοσι πέντε είναι υπήκοοι Γεωργίας, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας.

Παράλληλα έχει διαπιστωθεί η εγκληματική δράση άλλων 125 μελών της οργάνωσης, που συμμετείχαν στις επιμέρους εγκληματικές της δραστηριότητες, είτε με εκτελεστικό, είτε με επιβοηθητικό ρόλο, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αναζητήσεις για τον εντοπισμό τους.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Γεωργιανοί, από το 2010 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της, διέπρατταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων των οικιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης – ορμητήριο, κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν τα κλοπιμαία άμεσα σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Μάλιστα τα χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην χώρα τους (Γεωργία).

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί 137 περιπτώσεις κλοπής σε οικίες και τέσσερις περιπτώσεις ληστείας, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων, σε τουλάχιστον πενήντα ακόμη, παρόμοιες περιπτώσεις.

Εκτιμάται ότι, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα έχει ταυτοποιηθεί η δράση τους:

· Την 19-12-2015 μέλη της οργάνωσης εισήλθαν, με την συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών, εργαζομένων ως οικιακοί βοηθοί για την φροντίδα ημεδαπού, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και αφού τον δέσμευσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ περίπου.

· Την 07-12-2015 μέλη της οργάνωσης, εισήλθαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν ημεδαπή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1400) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή.

· Την 16-12-2015 μέλος της οργάνωσης, εισήλθε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε ημεδαπή και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ, καθώς επίσης κοσμήματα και τιμαλφή η αξία των οποίων ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

· Την 01-04-2015, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε αποθήκη στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων.

· Την 18-07-2012, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.

· Την 15-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας (10.000) ευρώ περίπου.

· Κατά το χρονικό διάστημα από 31-07-2011 έως 06-08-2011, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκαέξι κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων:

· Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων

· Τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές),

· Τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα),

· Χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών,

· Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

· Κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση».

· Το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων εκατόν είκοσι (2.120) ευρώ.

Τονίζεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Μάλιστα για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν τόσο στις Αστυνομικές όσο και στις Δικαστικές Αρχές, την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς ενώπιον των Αρχών διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

police1

police2

police3

police4

police5