Στα όρια της αντοχής τους τα μπλόκα -Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται

Όσο προχωράμε προς την ημέρα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την Κυριακή ή τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζει το τοπίο των «συμμαχιών» στον χώρο των αγροτικών οργανώσεων, αποκτώντας ένα διακομματικό χαρακτήρα, μεν, χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα δε:

A. Οι τρεις συλλογικότητες των μπλόκων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση και έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους, που είναι παρόμοια, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή:
α. Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, η οποία υπέβαλε τη Δευτέρα τα αιτήματά της μέσω του εκπροσώπου της από τη Λαμία, Δημήτρη Δημογιάννη. Στην Επιτροπή συμμετέχουν αγροτοσυνδικαλιστές όπως ο Χρήστος Γκόντιας (Δράμα-μπλόκο διασταύρωσης Κοκκινογείων), ο Γιάννης Παναγής (Σέρρες-μπλόκο Κερδυλλίων) και συνυπογράφουν τα αιτήματα περίπου 20 μπλόκα και άλλες 10-12 οργανώσεις (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Αλιείς κ.ά.).
β. Τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, με τα οποία συντάσσονται ακόμα περίπου δέκα μπλόκα, χωρίς να έχει, όμως, δημοσιοποιηθεί η λίστα, ενώ αυτοπροσδιορίζονται κυρίως ως επαγγελματίες αγρότες, με σαφείς «γαλάζιες» επιρροές.
γ. Τα ανεξάρτητα, όπως προσδιορίζονται, μπλόκα της Πελοποννήσου, δηλαδή 12 μπλόκα και 11 οργανώσεις από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, στα οποία ουσιαστικά δεν έχουν ενταχθεί όσα μπλόκα ανήκουν στην ΠΑΣΥ και στην κίνηση του Βαγγέλη Μπούτα (π.χ. Αίγιο-Μπακόπουλος/Ντρίνιας, Κούρτεσι Ηλείας, Ασπρόχωμα κ.ά.). Εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζει το μπλόκο του Ισθμού. Τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν στο Μαξίμου δύο μέρες πριν.

Β. Ένα αρκετά συμπαγές «μπλόκο», αυτό της Νίκαιας, που ναι μεν έχει κομματικό χαρακτήρα στην ηγεσία του (ΚΕΕ/ΠΑΣΥ), αλλά έχει προσελκύσει αγρότες από όλες τις πολιτικές πλευρές, λόγω της μαζικότητάς του. Το συλλογικό όργανο «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων» επηρεάζει περίπου 58-60 μπλόκα και σε αυτό έχουν προστεθεί ακόμα και μπλόκα με έντονο το «γαλάζιο» χρώμα, όπως ο Προμαχώνας και τα Μάλγαρα, ή με «εκσυγχρονιστικό» χρώμα, όπως η Κουλούρα και όσοι πρόσκεινται στην Πρωτοβουλία Αγροτών.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν, πιθανότατα στη Νίκαια, τα 58-60 μπλόκα που ακολουθούν τη γραμμή του Βαγγέλη Μπούτα, δηλαδή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία εντάσσονται και ανεξάρτητα μπλόκα από τη γραμμή της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ. Εξάλλου, έχει ήδη γίνει προσπάθεια προσέγγισης όλων των χώρων από τον κ. Μπούτα, καθώς η πλατφόρμα των αιτημάτων που έχουν ανακοινώσει δεν περιλαμβάνει, π.χ. θέματα που καίνε, όπως το πώς προσδιορίζεται ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς οι μεν του ΚΚΕ ζητούν να μην υπάρχει διαχωρισμός για να μη ζημιώνονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά.
Επίσης, δεν υπάρχει πουθενά στο συλλογικό πλαίσιο των αιτημάτων η κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την οποία υποστηρίζει το ΚΚΕ, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους αγρότες του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, ούτε την Πρωτοβουλία.

Στη συνεδρίαση, πάντως, της Παρασκευής υπάρχει η σκέψη της συμμετοχής σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, παρόλο που μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης να μην αποσύρει την πρότασή της για το Ασφαλιστικό και τις ήδη ψηφισμένες διατάξεις για το Φορολογικό. Υπάρχει και σκέψη για ταυτόχρονο συλλαλητήριο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό. Εξάλλου, η συγκεκριμένη συλλογικότητα και ο Βαγγέλης Μπούτας είχαν την ευθύνη διοργάνωσης του τελευταίου συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος.

Η κατάσταση στα μπλόκα
Έντονη είναι μεν η δυσαρέσκεια των πολιτών από την πολύωρη ταλαιπωρία στους δρόμους, αλλά και οι αγρότες δεν έχουν αντοχές για κινητοποιήσεις επ’ αόριστον. Έτσι, οι αγροτοσυνδικαλιστές σταθμίζουν τα παρακάτω τρία δεδομένα όταν λαμβάνουν πλέον καθημερινά τις αποφάσεις για εντατικοποίηση ή χαλάρωση των μπλόκων:
1. Υπάρχει κόπωση και φθορά μετά από τόσες μέρες.
2. Όλοι βλέπουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ως διέξοδο.
3. Όλοι εκτιμούν, εκ των πραγμάτων, ότι οι κινητοποιήσεις πλησιάζουν προς το τέλος τους.
Με βάση αυτά, επιδίωξή τους είναι να δείξουν όσο το δυνατόν περισσότερη αγωνιστικότητα και ρητορική, λαμβάνοντας ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις για αποκλεισμούς. Αυτός είναι, εξάλλου κι ένας τρόπος να «κερδίσει» μία πλευρά μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, είτε αυτό πρόκειται για υποχώρηση της άλλης πλευράς είτε για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων της. Και στη συνέχεια, να αποχωρήσουν και οι δύο πλευρές (αγρότες και κυβέρνηση) από τις «θέσεις μάχης» που έχουν πάρει.

Η κατάσταση στην κυβέρνηση
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται, κυρίως στο υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να παρουσιαστούν ως λύση στους αγρότες, γιατί δεν έχουν την έγκριση των δανειστών. Οπότε η κυβέρνηση έχει άλλο ένα μέτωπο ανοιχτό διαπραγμάτευσης, το οποίο ακόμα δεν έχει ουσιαστικά «ανοίξει» και δεν θέλει να το ανοίξει, πριν κλείσει το εγχώριο μέτωπο.

Πηγή: Αgro24.gr