«Πρέπει να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο. Ήταν λάθος το σύνθημα «go back κυρία Μέρκελ. Ξεπερασμένο το πολωτικό δίλλημα Μνημόνιο – αντιμνημόνιο».
Με διαρκείς δημόσιες παρεμβάσεις του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, διαμορφώνει τη δική του πλατφόρμα μιας λογικής πολιτικής πορείας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις ρεαλισμού αλλά και αυτοκριτικής για λανθασμένες επιλογές από το 2014 στην αντιπολίτευση έως σήμερα, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης.
«Ήταν λάθος το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές το 2014» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αποστασιοποιήθηκε από το «go back κυρία Μέρκελ» λέγοντας: «Έχουμε ωριμάσει πλέον»
Τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε το Φεβρουάριο του 2014 να μην ζητήσει εκλογές αλλά να αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει τη «βρώμικη δουλειά», του τρίτου Μνημονίου και των νέων σκληρών μέτρων που αναγκάστηκε να υπογράψουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανέλαβε για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες στη συνέντευξή του στο Focus Fm ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
«Θα πρέπει να περιμένει κανείς να τελειώσει η θητεία μιας κυβέρνησης και να αξιολογηθεί για το έργο της και όχι να προκαλεί εκλογές γιατί αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Εγώ το είπα αυτό με αφορμή το συνεχόμενο αίτημα της ΝΔ να ζητά εκλογές γιατί έξω δίνουμε την αίσθηση ότι είμαστε σε άλλο πλανήτη όταν ζητάμε εκλογές. Και με αυτή τη λογική ήταν λάθος το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές το 2014. Έπρεπε να αφεθεί ο Σαμαράς να αφήσει τη βρώμικη δουλειά να πάρει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για καλύτερες συμφωνίες όσο περνάει ο χρόνος. Αντίθετα δεδομένου ότι θα χρειαστούμε χρήματα το καλοκαίρι όσο νωρίτερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο καλύτερα» είπε ο κ. Κούλογλου.
Ερωτηθείς για το περιβόητο σύνθημα «go back» που έλεγε για την κυρία Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ανήκει σε μια προηγούμενη περίοδο».
«Όλοι έχουμε ωριμάσει και έχουμε καταλάβει ότι ο συσχετισμών δυνάμεων είναι πάνω από όλα. Και αυτή τη στιγμή είναι αρνητικός για τη χώρα μας. Υπάρχουν ισχυρότεροι παίχτες που είναι αυτοί που επιβάλουν τους κανόνες. Ευτυχώς ή δυστυχώς θα πρέπει να παίξεις με αυτούς τους κανόνες διαφορετικά θα πρέπει να καταστραφείς» είπε ο κ. Κούλογλου και εξήγησε για τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε ότι «την κρίσιμη στιγμή οι παίχτες αυτοί συνασπίζονται και την πληρώνει ο τρίτος εταίρος, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα».
-Κούλογλου: Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση – Θα είναι καλύτερα σε 2 μήνες;
Την επιτακτική ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν τόνισε, μετά τον Κώστα Χρυσόγονο, και ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, στον απόηχο των δηλώσεων κοινοτικού αξιωματούχου, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν βλέπει πώς θα είναι καλύτερα τα πράγματα σε δύο ή τρεις μήνες.
«Το θέμα είναι ότι, είτε με συμφωνία είτε όχι, είτε με προληπτικά μέτρα είτε όχι, θα πρέπει να βελτιωθεί -όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω- η καθημερινότητα των πολιτών. Δηλαδή, θεωρώ ότι από μια υποχώρηση που θα κάνεις τώρα, θα χάσεις πολύ λιγότερα απ’ όσα έχεις χάσει με τα μπλοκάκια, που είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να ‘χει ρυθμιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι και τώρα ακόμα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες κι οι λογιστές δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο τέλος του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Alpha.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, οι διαπραγματεύσεις έχουν τον στόχο να κερδίσει κανείς τα περισσότερα. «Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν είναι να υπάρξει μια συμφωνία, δεν βλέπω αν θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η απόφαση αυτή, δεδομένου ότι δεν βλέπω τι θα είναι καλύτερο για μας, τι θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε μερικούς μήνες ή σε δύο-τρεις μήνες. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει συμφωνία, τότε πρέπει να την κάνει τώρα», σημείωσε.
Όσον αφορά τις πιθανότητες που δίνει στο κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι «είναι 50-50, αν όχι τουλάχιστον να κλείσει οριστικά, να πούμε ότι κλείνει, να υπάρξει συμφωνία δηλαδή, κατά βάση». Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση και ότι θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές «όσο βλαβερές κι αν θα είναι αυτές».
Κληθείς να εξηγήσει γιατί ως ευρωβουλευτής εκφράζει αυτή τη θέση είπε ότι «εμείς οι ευρωβουλευτές βλέπουμε πιο ψύχραιμα το τοπίο υιοθετούμε μια πιο ψύχραιμη τακτική γιατί βλέπουμε τα πράγματα από απόσταση».
Υποστήριξε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή με τα προβλήματα που έχουμε δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς συναίνεση. Όχι οικουμενική κυβέρνηση αλλά συναίνεση. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία αλλά αυτό προϋποθέτει και μια σοβαρή αντιπολίτευση».
Μιλώντας τέλος για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος είπε ότι «είναι νόμιμη και πολιτικά δικαιολογημένη» προσθέτοντας ότι «αυτό αναγκαστικά δεν σημαίνει αποχώρηση των ΑΝΕΛ για να έρθουν οι άλλοι».
Σημείωσε, τέλος, ότι η πολιτική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε γιατί «όπως είχαν διαταχθεί οι πολιτικές δυνάμεις το 2015 , οι ΑΝΕΛ δεν ήταν παλιός πολιτικός φορέας στη λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Το δίπολο αυτό έχει ξεπεραστεί αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ υπέγραψαν το Μνημόνιο», συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι το πολωτικό δίλλημα αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί.