Σόιμπλε: Να συζητήσουμε το χρέος αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές!!!

Νέα δεδομένα για την υπόθεση του χρέους από τη Γερμανία η οποία, όπως αποκαλύπτεται, δεν αποδέχεται άμεσα ρύθμιση του χρέους γιατί φοβάται ότι θα γίνει όπλο στα χέρια των πολιτικών της αντιπάλων εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανοιχτός σε ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μόνο μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τη γερμανική Βουλή το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να αναφέρει πως είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές κάλπες.

Τονίζει δε πως η όποια ελάφρυνση θα γίνει δεκτή μόνο εφόσον η Αθήνα «εφαρμόσει πλήρως» όσα προβλέπει το Μνημόνιο, που λήγει το 2018.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η «Handelsblatt», με τη μετάθεση της απόφασης για ελάφρυνση του χρέους για το 2018 ή αργότερα, ο κ. Σόιμπλε στην πράξη αποφεύγει την ανάγκη να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, καθώς χρειάζεται απλώς την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού.

Στην επιστολή, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να επαναλαμβάνει πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «απαραίτητη», και υπόσχεται στους βουλευτές πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν οι Ευρωπαίοι δε δεχτούν βαθιά ελάφρυνση του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε μεταθέτει την οποία συζήτηση για το χρέος το 2018, ενώ έως τότε σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου του αρκούν ορισμένες μικρές ρυθμίσεις.