Σόιμπλε: Δεν επείγει τώρα η συζήτηση για χρέος

Δεν θεωρεί επείγον θέμα αυτή τη στιγμή τη συζήτηση για το χρέος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε και για την ανάγκη εναλλακτικών μέτρων, αν η Αθήνα δεν πάει σε μείωση συντάξεων.

«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση που δεν επείγει», τόνισε ο Σόιμπλε, αναφέροντας ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο πιεστικές.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, σε περίπτωση απροθυμίας της Αθήνας να περικόψει τις συντάξεις.

«Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές αν η Ελλάδα δεν μπορεί να υλοποιήσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και συνέχισε:

«Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει… μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού».