Σκληρή κόντρα Πάπα και Τραμπ

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ανθρωπιστική κρίση, που τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκε από τη μετανάστευση πολλών χιλιάδων ανθρώπων, είτε με τρένα, είτε με οχήματα, είτε με τα πόδια, διασχίζοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, μέσα από βουνά, ερήμους και αφιλόξενες ζώνες», είπε o πρώτος Λατινοαμερικανός Ποντίφικας στην ομιλία του, δίνοντας έμφαση στην τραγωδία των μεταναστών, αποφεύγοντας εντέχνως να θίξει την πολιτική πτυχή του θέματος.

Νωρίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε λειτουργία στα σύνορα, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην χώρα των ευκαιριών. Επρόκειτο για ενέργεια υψηλού συμβολισμού, ιδίως όταν ο Πάπας σκαρφάλωσε σε μια ράμπα, που αντικρίζει τον Ρίο Γκράντε και χωρίζει τη Σιουδάδ Χουάρες στο Μεξικό, από το Ελ Πάσο του Τέξας. Εκεί κατέθεσε λουλούδια κάτω από έναν μαύρο σταυρό και ευλόγησε εκατοντάδες μετανάστες στην αμερικανική πλευρά, που τον χαιρετούσαν με συγκίνηση. Στη συνέχεια, χοροστάτησε σε λειτουργία με περισσότερους από 300.000 πιστούς καθολικούς στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, ενώ δεκάδες χιλιάδες ακόμη παρακολούθησαν την τελετή από γιγαντοοθόνη στο στάδιο του Ελ Πάσο.

Η κίνηση αυτή του Πάπα καθώς και οι αναφορές στην ομιλία του στην ανθρώπινη τραγωδία των μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία, έκαναν έξαλλο τον υποψήφιο για το χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον επέκρινε σε ομιλία της προεκλογικής του εκστρατείας σχετικά με το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Ποντίφικας απάντησε ότι «δεν είναι χριστιανός όποιος μιλάει για τείχη και όχι για γέφυρες».