Σκληρά μέτρα θέλουν οι δανειστές: Αυξήσεις σε ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ και περικοπές στο Δημόσιο

Τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων από την Αθήνα, θέλουν οι δανειστές όπως προκύπτει από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων αυξήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές μισθολογικού κόστους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβέρνηση και θεσμοί επιδιώκουν να υπάρχει ένα προσύμφωνο για τα μέτρα που θα ληφθούν έως την ερχόμενη Τρίτη, ώστε οι συζητήσεις στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17/4) να μπορέσουν να περάσουν και στο θέμα του χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται, οι δανειστές:

• Επιμένουν σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ).

• Θεωρούν ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

• Στο Ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

• Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη (MoU) αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές, έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, και να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Εντός της ημέρας ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, το απόγευμα, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Στο επόμενο 48ωρο, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές» εκτίμησε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.