Σκηνικό σύγκρουσης με δανειστές- Επικοινωνία Τσίπρα με Πρόεδρο και αρχηγούς

Επικίνδυνο σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές στήνεται, όπως όλα δείχνουν, εν όψει νέου αδιεξόδου στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και την εκταμίευση πόρων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει, με τη ΝΔ ωστόσο να διατηρεί, δικαιολογημένα σε ένα βαθμό επιφυλάξεις, για το ποιοι εξυπηρετούνται από τη διαμόρφωση ενός σκηνικού σύγκρουσης με τους δανειστές, τη στιγμή που η κυβέρνηση ομολογεί ότι δυσκολεύεται να περάσει στην κοινωνία νέα μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σημείωσε ότι όπως έχει καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρεί «πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών».

«Και αυτό διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό καθ αυτό το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», διευκρίνισε ο ΠτΔ σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου».

«Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μητσοτάκη
Τον αρχηγό της ΝΔ ενημέρωσε ήδη (όπως και τον επικεφαλής του Ποταμιού) ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις, όπως επιβεβαιώθηκε από συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ πηγές της Συγγρού σχολιάζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί επιφυλάξεις για τα αναφερόμενα στο έγγραφο του wikileaks ενώ και τις προσωπικές του επιφυλάξεις διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ:

«Εγώ προσωπικά έχω ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαρροής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, διερωτώμενος «ποιος, πώς και γιατί την έκανε».

«Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως; Ποιός τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή;», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν το σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές να στήνεται εν γνώσει της κυβέρνησης ώστε να χρησιμοποιηθεί και πάλι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είτε για να μπορέσουν να περάσουν δυσβάστακτα μέτρα, είτε γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα επιρρίπτοντας τις ευθύνες της αποτυχίας του στους «θεσμούς». Σε κάθε περίπτωση, έλεγε χαρακτηριστικά, στέλεχος της Συγγρού, «το παραμύθι στήνεται τεχνηέντως και ο δράκος δεν… ψόφησε».