Θετικό πρόσημο είχε η πρώτη επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των συναντήσεων του στο ΕΛΚ για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο μεταναστευτικό. Αισθηση προκάλεσε και η εκτός προγράμματος συναντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισεμπλουμ ο οποίος επεδιώξε να τον γνωρίσει από κοντά.
Ιδιαίτερης σημασίας πάντως, έχει η αυριανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ αλλά και η συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς υπήρξε συμφωνία στο προσφυγικό πρόβλημα στην κατεύθυνσή να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Αν και ήταν συνάντηση γνωριμίας, προγραμματισμένη να κρατήσει μισή ώρα, τελικά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ενδεικτικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι «η συνάντηση ήταν σε άριστο κλίμα».
Αναφερόμενος στο μείζον για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Μάρτιν Σουλτς, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς μάλιστα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομιή κρίση.
Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Ένα ακόμη σημείο συμφωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Συμφωνία φυσικά υπήρξε για την αντιμετώπιση από τη γείτονα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ της βοήθειας από την ΕΕ για το προσφυγικό, μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.
Πάντως ο κ. Σουλτς, ο οποίος ήθελε να σχηματίσει προσωπική εικόνα για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις θέσεις του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε συντηρούν κυβερνητικά στελέχη.
Συνάντηση με Ντάισεμπλουμ
Σύντομη συνάντηση “στα όρθια” με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δεν ήταν προγραμματισμένη.
Ειδικότερα, ο κ. Ντάισενμπλουμ πήγε στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Ντάισεμπλουμ τον πλησίασε και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν θα ευκαιρεί ώστε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο. Ο κ. Ντάισενμπλουμ απάντησε θετικά και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν ισχύει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν απευθείας οι δύο τους.