Σίγουρες νέες άδειες σε ALPHA, SKAI, MEGA, ANTENNA, STAR , EPSILON και μία ακόμα. Η διαδικασία για επτά άδειες από το ΕΣΡ θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φθινοπώρου.

Άγνωστο εάν θα επιδιώξουν δική τους, ξεχωριστή άδεια οι κκ Μαρινάκης, Σαββίδης και λιγότερο Καλογρίτσας.

Μύθος κατασκευασμένος από την Κυβέρνηση ήταν και παραμένει ο ισχυρισμός ότι το Ινστιτούτο Φλωρεντίας μελέτησε το όλο θέμα και δεν υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν παρά μόνο τέσσερις πανελλήνιες άδειες. Ήταν ανακριβές, σκόπιμος ισχυρισμός. Όπως και όλες οι διαδικασίες διαγωνισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο (αντίγραφο των διαγωνισμών για Καζίνο στο Σικάγο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ),που επίσης ακύρωσε το Συμβούλιο Επικρατείας και όλες τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού. Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αποτέλεσμα συμβιβασμού, μετά από κυβερνητικές πιέσεις για περιορισμένες άδειες «λίγο πάνω από τις τέσσερις» και συγκεκριμένα ένα μέλος ψήφισε για επτά άδειες, τέσσερα μέλη για έξη άδειες και άλλα τέσσερα για εννέα πανελλήνις άδειες.

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, και προσπάθειες συμβιβασμού κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών, γεγονός το οποίο ανακοινώθηκε στον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.

Παππάς για ΕΣΡ: «Σημαντικό βήμα για αδειοδότηση», μετά τους λεονταρισμούς του. Επίθεση στην αντιπολίτευση αντί να κάνει ολίγη αυτοκριτική

Επιλέγοντας να επιτεθεί στην αντιπολίτευση για την άποψή της περί δήθεν «απεριόριστου αριθμού» αδειών αλλά χωρίς να σχολιάσει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανέτρεψε την δική του εισήγηση περί, μόλις, τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ περί χορήγησης επτά αδειών τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο κ. Παππάς που είχε επιμείνει μέχρι τέλους στο όριο των τεσσάρων αδειών, είτε επικαλούμενος γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας είτε τις συνθήκες στην αγορά, σημειώνει πως η απόφαση του ΕΣΡ «είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί».

 

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει: «Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός».