Shutdown: Τρεις εβδομάδες μετά, καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Στο ίδιο ακριβώς σημείο-μηδέν, από όπου δηλαδή ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες, παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος ούτε όμως και οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ενώ επί του παρόντος δεν προβλέπονται νέες συναντήσεις ούτε υπάρχει καμία απολύτως πρόταση για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Περίπου το 25% των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν παραλύσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις 22 Δεκεμβρίου , έπειτα από απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Στόχος του Τραμπ είναι να πιέσει με αυτόν τον τρόπο τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να εγκρίνουν κονδύλι 5,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Καναδά.

Ενδεικτικές της μηδαμινής προόδου μεταξύ των δύο πλευρών ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λίγο προτού μεταβεί στη Λουιζιάνα. «Δεν ξέρω εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους για να προσθέσει με νόημα ότι θα έπρεπε να ήταν «η ευκολότερη συμφωνία». Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων», δήλωσε.

Με αφορμή μία δημοσκόπηση, την οποία δημοσίευσαν χθες το ABC News και η «Washington Post», σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των Αμερικανών που θέλουν ένα τείχος στα σύνορά τους με το Μεξικό έχει αυξηθεί στο 42% από 34% πέρσι, ο Τραμπ επανέλαβε χθες στους συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος του shutdown στον πρόεδρό τους παρά στους Δημοκρατικούς.

Οι επιπτώσεις της παράλυσης γίνονται μέρα με τη μέρα πιο αισθητές στους πολίτες. Πέραν των 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι (είτε εργάζονται αμισθί είτε έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια), και άλλοι πολίτες θίγονται άμεσα. Ανάμεσά τους, οι αγρότες, βασικοί υποστηρικτές έως σήμερα του Τραμπ και της πολιτικής του, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις και άλλα ειδικά προγράμματα, απαραίτητα για τη δραστηριότητά τους.

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στα αεροδρόμια της χώρας, όπου όλο και περισσότεροι υπάλληλοι που εργάζονται στο ηλεκτρονικό σκανάρισμα αποσκευών και δεν πληρώνονται απέχουν από την εργασία τους.