Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Τι να προσέξετε μετά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται οι σεξουαλικές προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι που αυτές ελλοχεύουν. Από τους 10 σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες, τουλάχιστον οι 6, δυστυχώς ακόμη και σήμερα απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλάξεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως αναφέρει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).

Εάν μετά τις διακοπές και το επόμενο διάστημα νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση να θυμάστε πως η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία και των δύο συντρόφων είναι πολύ σημαντικά για τη μελλοντική σας υγεία.

Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι τα συχνότερα που εντοπίζονται αυτή την περίοδο. Ακολουθούν σε συχνότητα οι χλαμυδιακές, τριχομοναδικές και οι γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες ενώ σε ειδικές ομάδες ατόμων αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά, η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη (AIDS).

Πώς μεταδίδονται

O κύριος τρόπος μετάδοσης όλων αυτών των νοσημάτων συνήθως είναι η σεξουαλική επαφή, ενώ η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη μπορούν υπό συνθήκες να μεταδοθούν και με το αίμα.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Στις ερπητικές λοιμώξεις, η καθυστέρηση της διάγνωσης και τα παρατεταμένα συμπτώματα, έχουν σαν αποτέλεσμα την διασπορά του ιού στους ερωτικούς συντρόφους. Εξίσου σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωση της HPV λοίμωξης (οξυτενή κονδυλώματα), γιατί το 10% των στελεχών των HPV είναι δυνητικά καρκινογόνα. Οι παραμελημένες χλαμυδιακές και γονοκοκκικές λοιμώξεις (ουρηθρίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν στη γυναικά φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ενώ στον άντρα προστατίτιδα, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιες φορές ακόμα και σε στείρωση. Η δε σύφιλη εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προσβάλλει τα αγγεία και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ηπατίτιδες επίσης, μπορεί να γίνουν χρόνιες και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ηπατική λειτουργία (κυρίως η ηπατίτιδα B και C). Τέλος, η HIV λοίμωξη εάν δε διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία τόσο και για τον ίδιο τον ασθενή, γιατί ως γνωστόν η εξέλιξή της μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Βασικές οδηγίες προστασίας – για όλο το χρόνο

Προς αποφυγήν όλων αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων επιβάλλεται από όλους να κάνουν σωστή χρήση του προφυλακτικού. Δηλαδή:

  • Να είμαστε σίγουροι ότι η συσκευασία είναι άθικτη και δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.
  • Να ανοίγουμε τη συσκευασία με τα χέρια και όχι με αιχμηρό αντικείμενο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα τρυπήσουμε.
  • Να ανοίγουμε τη συσκευασία αμέσως πριν τη χρήση.
  • Να τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος γιατί η ζέστη μπορεί να τα καταστρέψει.
  • Να προτιμάμε την αγορά τους από τα φαρμακεία.
  • Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια λιπαντική ουσία να φροντίσουμε να είναι υδατοδιαλυτή και όχι βαζελινούχος. Να χρησιμοποιούμε δε τα λιπαντικά αφού πρώτα τοποθετήσουμε το προφυλακτικό.