Σενάρια τρόμου εξυφαίνουν οι δανειστές για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ο Πολ Τόμσεν, ο σκληρός του ΔΝΤ το προανήγγειλε, ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, έσκασε ως βόμβα η είδηση ότι οι δανειστές απαιτούν τη δραστική μείωση ή και πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αίσθηση επίσης προκαλούν και οι πληροφορίες που διαρρέονται για πρόταση των δανειστών περί μείωσης του αφορολόγητου από τα 9550 ευρώ στα 5000 ευρώ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολύ φτωχοί φορολογούμενοι.

Απέναντι σε αυτή τη σκληρή γραμμή των δανειστών και προκειμένου να προλάβει νέες ανταρσίες στο εσωτερικό του κόμματος του, το Μαξίμου «σηκώνει» κόκκινες γραμμές. Διαρρέει δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ούτε το αφορολόγητο, ούτε μείωση στις κύριες συντάξεις.

Τι λέει ο Τόμσεν

Ενημέρωση για την κατάσταση του Ελληνικού Προγράμματος έκανε χ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν τονίζοντας ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν φτάσουν στην Ουάσιγκτον από την ελληνική κυβέρνηση οι αριθμοί για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA η επόμενη αποστολή του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί όταν φτάσει η αναφορά των τεχνικών επιτροπών στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί και έχει καθοριστεί να ολοκληρωθεί στις 3 – 4 Μαρτίου, εφόσον βεβαίως υπάρξει συμφωνία. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ημερομηνία επιστροφής της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Ο κ. Τόμσεν, όπως μετέδωσ εο Μιχάλης Ιγνατίου, εξήγησε στο Δ.Σ. τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, και παρουσίασε τις θέσεις του, όπως δημοσιεύθηκαν στο blog του ΔΝΤ, όπου -ως γνωστόν- μιλούσε για μέτρα της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ και εμμέσως για την ανάγκη για περικοπές συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματούχος του Ταμείου είπε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι δύσκολο, λόγω της ισορροπίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Τόμσεν φέρεται επίσης να παρουσίασε την άποψή του για την κατάσταση της χώρας μας το εγγύς μέλλον. Την φαντάζεται δύσκολη, φέρεται να τόνισε, λόγω του πάρε-δώσε που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, είναι: Αν κάνετε λίγες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί μεγάλη ελάφρυνση χρέους, αν κάνετε πολλές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί λιγότερη ελάφρυνση χρέους.

Αυτή η θέση, αν τεθεί ως έχει, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι εις βάρος της Ελλάδας επειδή οι Ευρωπαίοι αποκλείεται να δεχθούν να υποστούν μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που θεωρούν ότι τους αναλογούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Τόμσεν ήταν αρκετά προσεκτικός στις αναφορές του στην κυβέρνηση Τσίπρα. Φέρεται να είπε ότι δεν νοιώθουμε κυνηγημένοι, συζητάμε μαζί τους, δεν μας κρατάνε σε απόσταση, αλλά δεν έφτασαν ακόμα οι αριθμοί που ζητήσαμε για το δημοσιονομικό έτος 2015, για να μπορεί να επιστρέψει η αποστολή.
Αρκετά μέλη του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν μετά την ομιλία του κ. Τόμσεν και έγινε κριτική για το κείμενο του στο blog του ΔΝΤ. Αρκετοί αναρωτήθηκαν αν ήταν ο σωστός τρόπος να κάνει γνωστές τις απόψεις του. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απάντησε ότι είπε τα ίδια πράγματα και στο Eurogroup. Είναι σημαντικό ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ τον στήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν ήταν γνωστά.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Δ.Σ. ζήτησε όλοι μαζί ΝΑ βρουν λύσεις, σε πνεύμα συνεργασίας. Όπως ειπώθηκε σε δημοσιογράφους, ήταν ένα πολιτικό μήνυμα υπέρ του συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά, και μετέφερε την αγωνία να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς να ανοίγουν θέματα εκτός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου.