Σενάρια για εκλογές τον Ιούνιο… μετά τα «γαργαλήματα» Τσίπρα

Δημοσίως η «γραμμή» είναι οι εκλογές το φθινόπωρο, όμως για την Ηρώδου Αττικού όλα είναι ανοιχτά, αφού η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο, όπως αυτό των πολλαπλών καλπών τον Μάιο ή και Ιούνιο.

Το Μαξίμου έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να πετύχει ομόθυμη στάση των κυβερνητικών στελεχών στην επίσημη ρητορική, αντιλαμβανόμενο ότι οι ρωγμές στη γραμμή, με υπαινιγμούς περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή βούληση, θα ακυρώσει οποιαδήποτε δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού.

Εκτός από τα ενδεχόμενα να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο ή το Μάιο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και τρίτο σενάριο, δηλαδή διεξαγωγής εκλογών τον Ιούνιο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει” να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό», τόνισε, χθες, ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές. Σχολίασε ότι μέσα σε αυτή την πενταετία υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα και βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Συζήτηση με νέες και νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

‪Είναι οι νέοι της Ευρώπης καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους ή μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την τάση; Σε μια εποχή έντονων αντιθέσεων και απειλών, όπως η ακροδεξιά και η κλιματική αλλαγή, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.‬Στο θέατρο Κιβωτός, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στέλιος Κούλογλου – Stelios Kouloglou, σε μια ανοικτή συζήτηση με νέες και νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 18. März 2019

Μέλη της κυβέρνησης αναφέρουν, σε συνομιλίες τους, πως το οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα ειναι διαχειρίσιμο,διότι, όπως επιχειρηματολογούν, μπορει στις ευρωεκλογές να ειναι χαλαρή η ψήφος, αλλά στις εθνικές εκτιμάται οτι δεν θα υπάρχει διαρροή από τα αριστερά με την πόλωση που θα υπάρχει.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως ο πολίτης θα ψηφίσει με βασικό κριτήριο την κατάσταση που ήταν το 2014 και πως ειναι το 2019, αλλα και με δυο επιλογές: τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εκεί παίζουμε στο γήπεδο μας», αναφέρουν πολλοί απο το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνηση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Κινείται όμως και έχει δώσει ανάλογη εντολή στους πάντες, ώστε να κλείσουν όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες έως τις αρχές Απριλίου. Πρακτικά δηλαδή να ρυθμιστούν όλα τα θέματα και να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις με τους δανειστές στο Eurogroup του επόμενου μήνα. Στο τραπέζι έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες και μία ακόμη κίνηση που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί (και θα προβάλει αναλό γως επικοινωνιακά) ματ. Πρόκειται για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ∆ιεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτι τέτοιο, παρότι πρακτικά και ουσιαστικά δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα, συμβολικά και πολιτικά έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να πει ότι έστω έδιωξε το ∆ΝΤ από την Ελλάδα και την Ευρώ πη. Το Ταμείο έχει αρχίσει να γίνεται πάλι ενοχλητικό για την Αθήνα με τις επισημάνσεις και τα καμπανάκια που χτυπάει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι κυβερνώντες πιστεύουν πως η πρόωρη αποπληρωμή του θα μοιάζει με εντυπωσιακή ρελάνς.

Για όσους αρέσκονται να διαβάζουν τα… σημάδια, η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, τούτη την περίοδο, ενισχύει τα περί εκλογών τον Μάιο, καθώς μπορεί να πλασαριστεί ως μεγάλη επιτυχία το αμέσως επόμενο διάστημα και όχι αργότερα, όπως τον Οκτώβριο. Παραλληλα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και τις 120 δόσεις στο πλαισιο της τρίτης αξιολόγησης, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα μπουκέτο θετικών πραγμάτων να παρουσιάσει σε μία προεκλογική περίοδο. Ολα αυτά εφόσον κριθεί φυσικά με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις ότι ο Μάιος είναι ό,τι καλύτερο, από άποψη τάιμινγκ, μπορεί να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για μία εκλογική αναμέτρηση με τη Ν.∆. Το ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι αρνητικές για το κυβερνών κόμμα είναι ένα πρόβλημα που επιδέχεται δύο απαντήσεις, εξ ου και το δίλημμα του πρωθυπουργού: εάν περιμένει ελπίζοντας να γίνουν καλύτερες ίσως να του βγουν χειρότερες.