Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Ελλαδα δεν συζήτησε ποτέ για μείωση προσφυγικών ροών

Η Αυστρία, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν συζήτησε ποτέ για τη μείωση των προσφυγικών ροών και πως η ελληνική κυβέρνηση «ήθελε μόνο να σταλούν πιο βόρεια».

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich (Έστεραϊχ), τονίζει ότι η Αθήνα στις «αμέτρητες συνεδριάσεις ήθελε μόνο να συζητήσει πώς θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς (Σοσιαλδημοκράτης) αναφέρει, ακόμη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη επί τόπου, «αλλά επίσης και πίεση για να τερματίσει αυτή την πολιτική της παραπέρα μεταφοράς».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της Αυστρίας (σ.σ. εξαιτίας της εξωθεσμικής σύγκλησης της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Βαλκάνια, ερήμην της Ελλάδας), τόνισε πως το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν είναι μία σύσκεψη στη Βιέννη, αλλά η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας επισημαίνει ότι αυτό είναι φυσικά πρόκληση για την Ελλάδα, εάν η Αυστρία μειώσει την προσφυγική ροή, αλλά πρέπει να το κάνει.

Σε ερώτηση εάν απειλείται μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιφέρονται στη χώρα, ο Κουρτς απαντά πως η Αυστρία θα μπορούσε φυσικά να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες ή, από την άλλη, να μειώσει την προσφυγική ροή και να βοηθήσει την Ελλάδα όπως και την Τουρκία, για να βελτιώσουν την κατάσταση των προσφύγων, και, κατά την άποψή του, η δεύτερη εκδοχή είναι η μόνη εφικτή, διότι θα ήταν τελείως ανεύθυνο η Αυστρία να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες.

Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνει ότι και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επικριθεί, αλλά η Αυστρία βρίσκεται περισσότερο στο στόχαστρο, επειδή την περασμένη χρονιά είχε υποδεχθεί τόσο πολλούς πρόσφυγες και τώρα πρέπει να αλλάξει την πορεία της.