Σε βαρύ κλίμα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς γίνονται στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks σχετικά με τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν στις 12 Απριλίου, όπου αρχίζει η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου να καταστεί δυνατή η συμφωνία.

Στους στόχους της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της συμφωνίας πριν το Πάσχα και με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι διαρροές της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο στελεχών του ΔΝΤ η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται προτεραιότητα για να αρχίσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Τα μνημονιακά μέτωπα που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό ενώ στο θέμα των κόκκινων δανείων η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη με τους δανειστές να ζητούν την πώληση όλων των δανείων και η κυβέρνηση να επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και των μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν περιλαμβάνονται οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Στην αξιολόγηση εντάσσονται και οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο με την ανάπτυξη μιας τριετούς στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και για την εισαγωγή του νέου προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο.