Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ειδομένη

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Ειδομένη, με τουλάχιστον 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τραγικές συνθήκες.

Ορισμένοι από αυτούς κάνουν απεργία πείνας, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, άλλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνούνται να εγκατασταθούν στις κλινάμαξες που τους έχουν παρασχεθεί από τον ΟΣΕ.

Η υγεία των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται καθημερινά, ενώ μετά την προσωρινή αποχώρηση αρκετών ΜΚΟ, δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό, που έχουν φτάσει στην Ειδομένη από την αρχή της εβδομάδας, «δεν ξέρουν τι να κάνουν», όπως αναφέρουν εθελοντές.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέστρεφαν σταδιακά στην Ειδομένη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στον πληθυσμό που δεν είχε λάβει συστηματικά συσσίτιο για περισσότερο από 24 ώρες.

Οσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα συνειδητοποιούν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου τόσο οι αντιδράσεις οξύνονται και γίνονται ανεξέλεγκτες.

Κάποιοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.

Την Τετάρτη περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν πορεία ως την είσοδο του Πολυκάστρου και στη συνέχεια μια ομάδα 100-150 ατόμων προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας και λίγη ώρα αργότερα (γύρω στη μία μετά το μεσημέρι) και της ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

Αποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης κι έτσι η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία και τη διέλευση από την αερογέφυρα Πολυκάστρου, που ήταν επίσης αποκλεισμένη.

Πάντως, και στη Λέσβο σημειώθηκαν εντάσεις, με πρόσφυγες και μετανάστες να απειλούν ότι θα πέσουν στη θάλασσα αν πρόκειται να τους επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στη Μόρια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή ιατρικής φροντίδας μέσα στο κέντρο, που είναι πλέον κλειστός χώρος φιλοξενίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η απόφαση της Save the Children της βασικής οργάνωσης που μεριμνούσε για τα παιδιά να αποχωρήσει από τα νησιά, όπως ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση πάντως προετοιμάζεται για τη φιλοξενία τόσο όσων παραμένουν στην Ειδομένη όσο και των περίπου 5.000 που βρίσκονται στον Πειραιά.

Επίσης, σε κλείσιμο και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς προχώρησαν την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη το πρωί, πρόσφυγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, αποφάσισαν να σταματήσουν την διαμαρτυρία, γυρνόντας πίσω στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καβάλας του Κιλκίς.

Νέα hotspots ετοιμάζει η κυβέρνηση

Λιγότεροι πρόσφυγες: Σήμερα 48.795, χθες 49.085, Τρίτη 52.207