Σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατέβουν υποψήφιοι οι βουλευτές της ΝΔ, μετά το σπάσιμο της Β’ Αθήνας

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το άρθρο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, όπως είχε γράψει το iefimerida από την περασμένη Παρασκευή, και πλέον βουλευτές και πολιτευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνουν θέση για τη διεκδίκηση μιας έδρας στην επόμενη Βουλή από διαφορετικές αφετηρίες και με νέους όρους.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ αλλά και τις σκέψεις που υπήρχαν στην Πειραιώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης από το 2004, όταν είχε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής και με τους περισσότερους σταυρούς, βουλευτής στη Β’ Αθηνών, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάτμηση της περιφέρειας, ενώ, όπως σημειώνει σε συνεργάτες του, ήταν μια απαραίτητη κίνηση με γνώμονα την ποιότητα της δημοκρατίας, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην πολιτική. Από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνιζαν σκωπτικά ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να υπεκφεύγει για καιρό.

Λίγες ώρες πριν ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του, ο κ. Μητσοτάκης, είχε συνεχή τετ α τετ με τους βουλευτές που εκλέγονται στις συγκεκριμένες περιφέρειες ώστε να εκφράσουν την επιθυμία τους, σε ποια από τις νέες περιφέρειες επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Βέβαια, όπως σημείωναν στενοί του συνεργάτες, ο ίδιος διατηρεί την τελική απόφαση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα, περιοχή όπου ως βουλευτής είχε υψηλή αποδοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα στήριξης, μέσω ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, περιοχών που αντιμετωπίζουν πιο έντονα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος που θα πολιτευθεί για πρώτη φορά, όπως και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και δεξί χέρι του Άδωνι Γεωργιάδη με καλές σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος Στέφανος Σταμούλης.

Στον Βόρειο Τομέα θα θέσουν υποψηφιότητα οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο Νίκος Δένδιας, αν και πιθανότερο θεωρείται να θέσει υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα. Στον Βόρειο Τομέα θα πολιτευθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ζωή Ράπτη με τον Μανώλη Γραφάκο.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άννα Ασημακοπούλου και Σοφία Βούλτεψηαναμένεται να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στον Νότιο Τομέα,περιφέρεια στην οποία προσανατολίζεται και η Άννα Καραμανλή. Νέα πρόσωπα στο ίδιο ψηφοδέλτιο εκτιμάται ότι θα είναι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πού θα πολιτευθεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, κάτι που αναμένεται να γίνει σε συνεννόηση με το κόμμα. Παρότι έχει δεχθεί σχετικές κρούσεις, φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο του στον δήμο Γλυφάδας, διεκδικώντας νέα θητεία, και να μη θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής ο Γιώργος Παπανικολάου.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, παρότι, όπως λένε συνεργάτες του, έχει χριστεί και στρατηγός, παραμένει στρατιώτης του κόμματος και οι όποιες αποφάσεις του θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Όσον αφορά στην περιφέρεια Αττικής (σπάει σε Ανατολική και Δυτική Αττική), οι κ. Βορίδης, Οικονόμου, Βλάχος και η κυρία Μαρτίνου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι στην Ανατολική Αττική, ενώ ο κ. Μπούρας στη Δυτική.