Σε πλήρες αδιέξοδο Τραμπ – Δημοκρατικοί μετά το «shutdown»

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών για την έκτακτη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά το μερικό «λουκέτο» στη λειτουργία της κρατικής «μηχανής» των ΗΠΑ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η άρνηση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου να εγκρίνουν τη διάθεση κονδυλίου, ύψους 5 δισ. δολαρίων, για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα το αμερικανικό δημόσιο να έχει «κατεβάσει» ρολά.

Μάλιστα, είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό από τις αρχές του 2018 (σ.σ. Ιανουάριος και Φεβρουάριος). Σ’ όλες τις περιπτώσεις, η αιτία του λεγόμενου «shutdown» συνίσταται στο μεταναστευτικό ζήτημα.

«Είναι Χριστούγεννα και ο πρόεδρος Τραμπ έχει βουτήξει τη χώρα στο χάος» δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ενόσω περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, για τρίτη διαδοχική ημέρα.

«Χρειαζόμαστε ασφάλεια στα σύνορά μας» απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους, διατηρώντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ ανέβαλε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, τις οποίες είχε προγραμματίσει, παραμένοντας στον Λευκό Οίκο καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενο τριημέρου, έχοντας συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες τους.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δημοκρατικοί αποποιούνται της ευθύνης για το αδιέξοδο, επιρρίπτοντας το φταίξιμο στην «αντίπαλη» πλευρά.

Την Κυριακή, μάλιστα, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου εκτίμησε ότι το «λουκέτο» θα μπορούσε να συνεχιστεί έως τις 3 Ιανουαρίου, όταν και συγκληθεί η νέα σύνθεση του Κογκρέσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι, είναι η εξασφάλιση ενός κονδυλίου, σαφώς χαμηλότερου των 5 δισ. δολαρίων (σ.σ. 2,1 ή 1,3 δισ. δολαρίων) με στόχο την ενίσχυση της διασυνοριακής ασφάλειας.