Σε «εποικοδομητικές συνομιλίες» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα προσβλέπει η Σεούλ

Την ελπίδα να διεξαχθούν «εποικοδομητικές» συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑεξέφρασε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, μία ημέρα αφότου μια αντιπροσωπεία της Πιονγιάνγκ διαβεβαίωσε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι η βορειοκορεατική ηγεσία είναι ανοικτή σε επαφές με την Ουάσιγκτον.

«Ελπίζουμε να αρχίσουν εποικοδομητικές συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία», σημείωσε ο Μπάικ Τε-χιούν, εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Ενοποίησης.

Η βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για μια πολύνεκρη επίθεση εναντίον νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου το 2010, αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους σήμερα, πριν αναχωρήσει από τη χώρα αύριο Τρίτη.

Ο Μπάικ είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας σε οποιαδήποτε εκδήλωση ακόμη. Η Βόρεια Κορέα έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι έπαιξε ρόλο στη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού το 2010, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους και τα 46 μέλη του πληρώματός του.

Η αντιπροσωπεία της συνάντησε τον Μουν την Κυριακή στην Πιοντσάν, όπου διεξάγονται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, και αργότερα παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που της παρέθεσε ο υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν, στη διάρκεια του οποίου συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και της διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ και η αντιπροσωπεία αναχωρούν αύριο, ενώ την ίδια μέρα αντιπροσωπείες των δύο κρατών θα συναντηθούν στο χωριό Πανμουντζόμ για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Όλη η βορειοκορεάτικη αποστολή, αποτελούμενη από συνολικά 299 ανθρώπους, επέστρεψε στη χώρα σήμερα.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποσκοπούν στον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας κι έχει τονίσει πως οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ δεν θα αρθούν. Την Παρασκευή, η αμερικανική προεδρία επέβαλε ένα νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ καταδίκασε την επιβολή των νέων κυρώσεων κάνοντας λόγο για μια πράξη πολέμου, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων που επιτεύχθηκε χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυραύλων μετά τον Νοέμβριο. Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι τα εξοπλιστικά της προγράμματα έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην αποτροπή μιας αμερικανικής επίθεσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

SHARE