Σε εγκατάλειψη το Μακεδονικό μνημείο στον Τύμβο της Αμφίπολης.

Ίσως λόγω επιτυχίας της ΝΔ και Σαμαρά. Οι παρόλες Τσίπρα πέρυσι.

Μητσοτάκης από Αμφίπολη: Οι ανασκαφές έχουν εθνικό χαρακτήρα και πρέπει να συνεχισθούν. Δεν έχει γίνει η πρόοδος που περιμέναμε.

Με παραινέσεις και διάθεση συναίνεσης.«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το μνημείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά από εθνική σκοπιά για την αδράνεια που έχει δείξει τα δυο τελευταία χρόνια στο θέμα της Αμφίπολης, άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει στην περιοχή. Εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επειδή το σπουδαίο Μνημείο συνδέθηκε με τη διακυβέρνηση της ΝΔ και τον Α. Σαμαρά, Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 χρόνια τώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε καθόλου να επισκεφθεί το επιβλητικό αρχαίο μνημείο, ενώ έδωσε-ως συνήθως- έδωσε σειρά υποσχέσεων από τη Θεσσαλονίκη από τις οποίες δεν τηρήθηκε καμία.(ακολουθεί σχετικό κείμενο-ανταπόκριση). Πλήρης και απόλυτη η εγκατάλειψη από τους ιδεοληπτικούς υπουργούς Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2015,που αμφισβήτησαν ακόμα και στην μακεδονική ταυτότητα και σπουδαιότητα του Μνημείου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του μνημείου, τόνισε ότι «δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη. Ευχαριστώ πολύ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο. Είναι ένα μνημείο το οποίο, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτήν την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας».

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος. Τον κ,Μητσιοτάκη και τη συνοδεία του ξενάγησε η αρχαιολόγος κ.Περιστέρη, η οποία ανακάλυψε τα σπουδαία μνημεία αλλά παραγκωνίσθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-= ΑΝΕΛ.

Τέλος Νοεμβρίου του 2016, ο κ.Τσίπρας ανακάλυψε την Αμφίπολη από το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Έδωσε υποσχέσεις και έκανε εξαγγελίες, από τις οποίες καμία δεν τηρήθηκαν, ως συνήθως.

«Δεν έχουμε θέμα να συνεχίσουμε την ανασκαφή της Αμφίπολης» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Απόστολο Τζιτζικώστα αναφερόμενος στις επισημάνσεις του για το φρένο των εργασιών στον τύμβο Καστά.

Ο πρωθυπουργός άφησε κυριολεκτικά άφωνους όσους τον άκουσαν και με έκπληξη δέχθηκαν και την επόμενη δήλωση του.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε εκ νέου με το Υπουργείο Πολιτισμού» σημείωσε , σε μια προσπάθεια ενδεχομένως να αποφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο άντρες στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα επικριτικός αυτή τη φορά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , μετέφερε στον πρωθυπουργό την άποψη της κοινής γνώμης για την πολιτική αδιαφορίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του στο θέμα της Αμφίπολης.

«Επί μεγάλο χρονικό διάστημα κύριε Τσίπρα έχουν διακοπεί οι εργασίες στην Αμφίπολη και πολλοί θεωρούν ότι αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους με ευθύνη της κυβέρνησης».

Ως ισχυρό επιχείρημα ο κύριος Τζιτζικώστας ανάφερε τα αποτελέσματα των ανακοινώσεων του καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα που αφορούσαν στη μελέτη των ηλεκτρικών τομογραφιών, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν τρία σημεία που χρήζουν άμεσης ανασκαφικής πιστοποίησης στον τύμβο Καστά.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε με προσοχή τα όσα του έλεγε ο περιφερειάρχης , και έδειξε να διακατέχεται από αμηχανία , όχι μόνο επειδή ξαφνιάστηκε πιθανότατα από τα νέα επιστημονικά δεδομένα ,αλλά κυρίως συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνη από πιθανές καταστροφές που μπορεί να υποστεί το μνημείο στην πορεία ενός σκληρού χειμώνα, κάτι που τόνισε με έμφαση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα στατικότητας και να γίνει το μνημείο επισκέψιμο. Ως περιφέρεια διασφαλίσαμε μέσω του Interreg ,1 εκατομμύριο ευρώ και 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως δεν γίνεται τίποτα απολύτως».

Είναι η τρίτη φορά που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν παραλείπει από την ατζέντα συζητήσεων του με τον πρωθυπουργό την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.