Στην τελική ευθεία μπαίνει η εισαγωγή του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς κατατέθηκε προς διαβούλευση η υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ».
Ένα ηλεκτρονικό αρχείο 103 σελίδων που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της σύμβασης έργου το οποίο θα κοστίσει συνολικά 13.454.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Για την ανάθεση του έργου θα διεξαχθεί ανοιχτός ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά βάσει ειδικού μαθηματικού τύπου.
«Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε ως Πολιτεία στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση, βρίσκεται και το έργο του VAR. Η σύμβαση θα είναι 5ετούς διάρκειας και θα περιλαμβάνει όλους τους αγώνες της Super League και τον τελικό Κυπέλλου. Δηλαδή μιλάμε για σύνολο περίπου 1.200 αγώνων με υπηρεσίες VAR οι οποίες θα ακολουθούν τις προδιαγραφές της FIFA. Μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι η παροχή του εξειδικευμένου εξοπλισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου και σε περίπτωση που η FIFA αλλάξει τις προδιαγραφές τεχνικής λειτουργίας του VAR, ο ανάδοχος του έργου θα είναι υποχρεωμένος να εναρμονιστεί» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2018 ανακοίνωσε τα έργα ΤΠΕ που τίθενται σε διαβούλευση.
Στην εκδήλωση αυτή, χαρακτήρισε το VAR ως ένα «από τα τέσσερα εμβληματικά έργα του ΥπΨηΠΤΕ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους φιλάθλους».
Η συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν υπέβαλε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αίτημα για αξιοποίηση κάθε τεχνολογικού σύγχρονου μέσου που θα προσφέρει διαφάνεια, αξιοπιστία και αναβάθμιση στις διοργανώσεις της.
Στο αίτημα αυτό, το ΥπΨηΠΤΕ ανταποκρίθηκε αμέσως, σχεδιάζοντας σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ, υιοθετώντας το VAR.
Το VAR είναι πλέον αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο από τη διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), η οποία έχει ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή του σε επίσημα πρωταθλήματα, ενώ πάρα πολλές είναι και οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια λειτουργίας συστημάτων VAR στα επαγγελματικά πρωταθλήματά τους, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία.
Μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο οπτικών ινών, το VAR επιτρέπει την καταγραφή των αγώνων από πολλαπλές κάμερες, δίνει τη δυνατότητα γρήγορης ανάλυσης αμφισβητούμενων φάσεων με σκοπό την υποβοήθηση των αποφάσεων του διαιτητή του αγώνα, βάσει προδιαγραφών της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), γεγονός που θα συμβάλει και στην αποκατάσταση του κύρους και της εικόνας του Ελληνικού Ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον ζητούμενο του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) στο σύνολο της, έτσι ώστε να επιτευχθούν βήματα προς τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό της.
Παράλληλα, προβλέπεται και η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αποθετηρίου αγώνων ποδοσφαίρου για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και ενημερωτικούς σκοπούς, που θα φιλοξενηθεί στο Data Center του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), με δυνατότητα προβολής, διαχείρισης και έξυπνης αναζήτησης όλων των αρχείων καθώς και δυνατότητα επεξεργασίας και προώθησης του περιεχομένου μέσω εφαρμογών σε όλες τις φορητές συσκευές.
Το υλικό αυτό, η ΕΠΟ θα έχει την δυνατότητα να το αξιοποιήσει και να δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στο χρόνο.
Το ίδιο υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατάρτιση των διαιτητών, αλλά και για την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία με στόχο να αλλάξει η νοοτροπία και να αποκτήσουν από νωρίς τα παιδιά την αθλητική κουλτούρα που λείπει στον τόπο μας.
Ο δομικός σχεδιασμός του έργου αφορά στην εφαρμογή του συστήματος σε 16 ποδοσφαιρικά γήπεδα για πέντε χρόνια με κάλυψη κατ’ ελάχιστο 1205 αγώνων. Για την πλήρη αξιοποίηση του συστήματος, το έργο προβλέπει την εκπαίδευση των διαιτητών VAR στη χρήση της τεχνολογίας, δεδομένου ότι ο διαιτητής VAR, αποτελεί επίσημο παράγοντα του αγώνα.
Έτσι, προβλέπεται να εκπαιδευτεί στην ανάλυση βίντεο σε κανονική ταχύτητα και σε αργή κίνηση, στην εφαρμογή της πιο αποτελεσματικής σειράς ανασκόπησης, στη χρήση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας, στην αξιοποίηση του οπτικοακουστικού περιεχομένου καθώς και στη χρήση πρωτοκόλλων τοποθέτησης, μετακίνησης και ευθύνης κατά τη διάρκεια μιας επανεξέτασης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης, στο μέτρο του δυνατού, του χρόνου που απαιτείται για την ανασκόπηση.
Oι στόχοι του έργου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
- Αναβάθμιση της αξιοπιστίας του κορυφαίου αθλητικού προϊόντος της χώρας.
- Αναβάθμιση του κύρους και της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο.
- Βελτίωση στο περί δικαίου αίσθημα του Έλληνα φίλαθλου.
- Καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου.
- Ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών εσωτερικής οργάνωσης της ΕΠΟ σε επίπεδο συνολικής επιμόρφωσης διαιτητών, προπονητών και γενικότερης οργάνωσης Ακαδημιών και λειτουργίας της Ομοσπονδίας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα με στόχο την συνολική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
- Εναρμόνιση της χώρας σε νέα διεθνή τεχνολογικά πρότυπα.
- Δημιουργία ψηφιακού αρχείου αγώνων και ψηφιακών εργαλείων επιμόρφωσης.
- Αύξηση των θέσεων εργασίας, αφού η λειτουργία του συστήματος θα γίνεται από ομάδα εργασίας εντός της χώρας.