Ρυθμίζονται δάνεια περίπου 11 δισ. ευρώ – 150.000 οφειλέτες στην ομπρέλα προστασίας της α’ κατοικίας

Λύσεις ρύθμισης σε “κόκκινα” δάνεια 10 – 11 δισ. ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και για τα οποία ο μόνος δρόμος θα ήταν ο πλειστηριασμός, θα δώσει το νέο πλαίσιο προστασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή. Παράλληλα, για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, εντάσσονται σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως εκτιμάται, στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου θα μπορέσει να υπαχθεί το 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ταξινόμηση των δανείων ανά κλίμακες των 25.000 ευρώ (έως 25.000, 25.000 – 50.000 κ.ο.κ.) που έκαναν οι τράπεζες προκειμένου να υπολογίσουν την περίμετρο αυτών που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, προκύπτει ότι το 75% των δανειοληπτών με “κόκκινα” στεγαστικά χρωστούν έως 150.000 ευρώ.

Το εύρος των δανείων που θα μπορέσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 – 11 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα μπορέσουν να επανέλθουν σε τακτική αποπληρωμή μέσω της ρύθμισής τους με μείωση επιτοκίου (από το 4% στο 2%), επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής (25 έτη), κρατική επιδότηση και “κούρεμα” της οφειλής πάνω από το 120% της σχέσης δανείου προς αξία ακινήτου.

Υπολογίζεται ότι με τον συνδυασμό των ανωτέρω που θα περιλαμβάνονται αθροιστικά στις ρυθμίσεις που θα γίνουν στους “κόκκινους” δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 50% έως 70% και μία δόση των 1.000 ευρώ θα μπορεί να πέσει στα 500 έως 300 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην κρίση και τη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών θα είναι ακόμη υψηλότερο ποσοστό “κουρέματος” σε οφειλέτες που θα κριθούν επιλέξιμοι για ρύθμιση του δανείου τους.

Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του Υπουργού Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Απαλαγάκη στη χθεσινή παρουσίαση της τροπολογίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν ότι το ποσοστό των δανείων που καλύπτονται από το νέο πλαίσιο είναι αρκετά υψηλό, “λαμβανομένων υπόψη και των αναγκών των συνεπών δανειοληπτών”, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

“Θα θέλαμε το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής στα 130.000 ευρώ να είναι υψηλότερο και η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων ακόμη μεγαλύτερη. Όμως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, την ΤτΕ και την ΕΚΤ”, σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης.

Από πλευράς τραπεζών, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ επεσήμανε ότι το νέο πλαίσιο ισορροπεί με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο αντιτιθέμενες επιδιώξεις και καλύπτει μία μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών που χρειάζονται προστασία την οποία επιμερίζονται τράπεζες και Δημόσιο.

“Σκοπός του νέου πλαισίου δεν είναι να δημιουργήσει μία νέα γενιά προβληματικών δανείων”, τόνισε η Χ. Απαλαγάκη, χαρακτηρίζοντας πολύ κακό νόμο τον μέχρι πρότινος ισχύοντα νόμο Κατσέλη, καθώς “εμπέδωσε μακρά απροθυμία πληρωμών στους έχοντες και κατέχοντες”. Όπως είπε, μόλις τον Ιούνιο του 2018, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο 2018, δόθηκε η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εντοπίζουν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εμμέσως πλην σαφώς, παρουσιάζοντας την τροπολογία, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συμφώνησε στο ότι ο προηγούμενος νόμος διέβρωσε την κουλτούρα πληρωμών, αφού, όπως είπε, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται στο 25% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η ανάγκη να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών έγινε σαφής και όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κλήθηκε να τοποθετηθεί στο εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάτι για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει υποβάλει παλαιότερα σχετική πρόταση στις τράπεζες, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει τροπολογία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα την δει θετικά, αν δεν υπάρχει αντίρρηση από την ΤτΕ. Επεσήμανε όμως εξαρχής ότι είναι αυτονόητο πως τα δάνειά μας πρέπει να τα πληρώνουμε και δεν κάνουμε χάρη (στις τράπεζες) όταν τα πληρώνουμε.

Αναφερόμενη στο ποσοστό (25%) των στρατηγικών κακοπληρωτών, η Γ.Γ. της ΕΕΤ είπε ότι αυτό προκύπτει από την αποδελτίωση των δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είναι απορριπτικές σε αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Ο νέος νόμος, όπως είπε, επιτρέπει την προσφυγή στο δικαστήριο, αλλά η διαδικασία δεν κάνει πλέον εύκολο σε κάποιον να κερδίζει χρόνο, αφού με αυτήν την πρακτική χάνει τελικά αυτός που δικαιούται προστασία.

Τέλος, η Χ. Απαλαγάκη ανέφερε ότι στον νέο νόμο θα πρέπει να διευκρινιστεί ο υπολογισμός της εμπορικής αξίας του ακινήτου στη βάση της οποίας θα γίνεται το “κούρεμα” της οφειλής του δανειολήπτη.