Thursday, June 1, 2023
Ρούλα Πισπιρίγκου: Βγήκε από τη δικαστική αίθουσα όταν αναφέρθηκε το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ρούλα Πισπιρίγκου: Βγήκε από τη δικαστική αίθουσα όταν αναφέρθηκε το σύνδρομο Μινχάουζεν

 

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου θεωρείται ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ο Ανδρέας Ηλιάδης ο οποίος ανέβηκε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η κατηγορούμενη παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση του μάρτυρα μέχρι τη στιγμή που αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν οπότε βγήκε από τη δικαστική αίθουσα. Ο Μάνος Δασκαλάκης, ωστόσο, άκουσε τον γιατρό από τα πίσω έδρανα όπου βρέθηκε μετά από πολλές ημέρες απουσίας.

Ο εντατικολόγος αφού ανέφερε πως η ανακοπή είναι κάτι «σπάνιο, αιφνίδιο στα παιδιά» περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής της διασωληνωμένης Τζωρτζίνας από το Καραμανδάνειο στο Ρίο, στις 11/4/2021. «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο κ. Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του».

«Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κοριτσάκι 7,5 χρόνων που υπέστη καρδιακή ανακοπή. «Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση».

Ο κ. Ηλιάδης μιλώντας για «τη Τζωρτζίνα μας» εξήγησε βήμα βήμα πώς απέκλεισαν αιτίες που οδήγησαν στην ανακοπή παίρνοντας πληροφορίες για το παιδί και μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν στη ΜΕΘ το «πολύ σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα , σημείωσε ότι από τον υπέρηχο καρδιάς που έκανε στο παιδί ,μετά την ανακοπή, διαπίστωσε ότι «η καρδιά κατάφερνε να επιτελεί τη λειτουργία που ήθελε».

«Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα» κατέθεσε ενώ εξήγησε ότι οι καρδιακές ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση τονίζοντας ότι η καρδιά ενός παιδιού δεν μπορεί να εμφανίσει έμφραγμα για παράδειγμα. Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αιτία και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού».

«Ήταν μια δραματική νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε πως το παιδί σταθεροποιήθηκε στις 5 το πρωί όταν και ενημέρωσε τους «θλιμμένους γονείς» που περίμεναν ότι «θα πολεμήσουμε , θα είμαστε κοντά σας». Παράλληλα, σημείωσε πως επισταμένα ρώτησε για τον χρόνο που έγινε η ανακοπή με την μητέρα να αναφέρει ότι «ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό».

«Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες» είπε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια εστίασε στην αυξημένη τροπονίνη που βρέθηκε στις εξετάσεις του παιδιού . «Όταν για 50 λεπτά κάποιος πιέζει τον θώρακα και μόνο αυτό είναι αίτιο να ανεβεί η τροπονινη. Αλλά και το ίδιο το ρεύμα που δίνεται για την επαναφορά αυξάνει την τροπονίνη. Η αυξημένη τιμή στην τροπονίνη αποδόθηκε εκεί. Όμως έπεσε παρά πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου» κατέθεσε.

Αποκαλυπτικός ήταν ο εντατικολόγος όταν ανακάλεσε στη μνήμη του τη στιγμή που παίρνοντας το ιστορικό της οικογένειας ενημερώθηκε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι είχαν φύγει από τη ζωή αλλά δυο παιδιά.

Ο θάνατος της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια τον έκανε να επικοινωνήσει με « την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο». «Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε τονίζοντας πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.
Αναφερόμενος δε στο θάνατο της Ίριδας ανέφερε πως «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Η επόμενη κίνηση του ήταν να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη στο Ωνάσειο ενώ «Ξεκίνησε ο περίφημης γονιδιακός έλεγχος» . Ο εντατικολόγος που χαρακτήρισε «αφρόκρεμα» της χώρας τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας. «Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης.

Ήταν ο πρώτος που είχε εκφράσει προβληματισμό για την συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ο γιατρός, ήταν ο πρώτος που είχε εκφράσει προβληματισμό για την συμπεριφορά της κατηγορούμενης, πλέον, μετά την ανακοπή που υπέστη το παιδί η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια. Μάλιστα, έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα να υπάρχει στη μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Η κατηγορούμενη βγήκε από τη δικαστική αίθουσα τη στιγμή που ο μάρτυρας άρχισε να εξηγεί την συγκεκριμένη διαταραχή.

«Το «καμπανάκι» ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει» είπε ο γιατρός και εξήγησε πως ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδρομο Μινχαουζεν δια αντιπροσώπου.

«Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορα. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιου. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δυο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά…λυτρώθηκα. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια. Το κράτησα με ευλάβεια μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας» είπε φορτισμένος.

Οι γονείς, όπως περίγραψε, αντέδρασαν στην εξέταση από ψυχίατρο. «Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιολα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε «κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα». Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Ο γιατρός είπε πως περίμενε ότι οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό το γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», κάτι που δεν έγινε. «Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια».

Ο γιατρός είχε επικοινωνήσει δυο φορές με το «Χαμόγελο του Παιδιού» με το οποίο συνεργάζονται.
«Όταν ασκούσαν αυτό το θέμα μου είπαν δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε…».

Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος έχει μηνυθεί από την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου, ανέφερε πως στην πραγματικότητα δεν η ήθελε να επιστρέψει το παιδί στο σπίτι «έστω και με την υπόνοια».

Όταν το παιδί αποσωληνώθηκε και σταθεροποιήθηκε επέστρεψε στο σπίτι και ο κ. Ηλιόπουλος εξακολούθησε να επικοινωνεί μέσω βάιμπερ με τη μητέρα. Όπως κατέθεσε ο γιατρός το παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ δυο φορές τον Ιανουάριο του 2022 καθώς είπαν αναφερθεί νέα επεισόδια. Μάλιστα προσκόμισε φωτογραφία του παιδιού «να κοιμάται η κρέμα στη ΜΕΘ» και τις απεικονίσεις υπογραμμίζοντας πως έβγαλαν το «ασφαλές συμπέρασμα ότι υπό τη δίκη μας παρακολούθηση το παιδί ήταν σε αυτή την ήρεμη κατάσταση. Κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιήθηκε και οι εφημερίες κινήθηκαν ήρεμα χωρίς συμβάν».

SHARE