Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από τους κοινωνικούς φορείς για το πολυνομοσχέδιο

Σφοδρή κριτική, που δεν έχουν κάνει ουτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δέχθηκε η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κατά την ακρόαση των εκπροσώπων 26 κοινωνικών φορέων στις αρμόδιες επιτροπές. Μεταξύ άλλων, οι κοινωνικοί φορείς έκαναν λόγο για άδικα και υφεσιακά μέτρα, προκαλώντας δυσφορία σε βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Ειδικότερα, εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ο Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι «έχει στηθεί διαχρονικά μια απίστευτη κρεατομηχανή εναντίων των ιδιοκτητών ακινήτων». «Βλέπουμε να υλοποιείται μία ολομέτωπη επίθεση εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως εκείνων με αξία άνω 200.000 ευρώ – εναντίον ιδιοκτητών οικοπέδων των οποίων αυξάνεται η φορολογία 23% έως 25%, και 25% για ιδιοκτήτες με ακίνητα κενά κ μη ηλεκτροδοτούμενα» σημείωσε.

«Φέρνουμε έτσι σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες ακίνητων» τόνισε ο κ. Παραδιάς, κάνοντας εκ νέου λόγο για «δήμευση ακινήτων» εκ μέρους του κράτους.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών Αλέξανδρος Καραφυλλίδης επισήμανε πως ο ΕΦΚ στην μπύρα από 2009 έως 2015 έχει αυξηθεί κατά 130%, ενώ η αγορά ζύθου έχει μειωθεί κατά 20%. «Έχουν εξατμιστεί 100 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε.

«Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να παράγουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Μιλώντας εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Προϊόντων Ευρώπης, ο γενικός διευθυνήτς Αλέξανδρος Κιτσάκης μίλησε για αλλεπάλληλες αυξήσεις. «Είναι μεγάλη πληγή για εμάς το λαθρεμπόριο… Κάθε αύξηση γιγαντώνει αυτή τη δραστηριότητα… Το λαθρεμπόριο έφτασε πέρυσι κοντά στο 25% (των πωλήσεων) είναι τεράστιο νούμερο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Το νομοσχέδιο είναι υφεσιακό» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας. «Έχει αυξήσεις έμμεσων φόρων που θα οδηγήσουν σε μείωση κατανάλωσης άρα σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα» εξήγησε.
«Μιλάμε για αύξηση στο τέλος διανυκτέρευσης… μιλάμε για το πιο δυνατό άσετ της οικονομίας κι αντί να το ενισχύουμε το φορολογούμε δηλαδή τιμωρούμε αυτό που πηγαίνει καλά» ανέφερε χαρακτηριστικό κ. Κόλλιας.

«Αλλάξτε πια την πολιτική αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων δεν φέρνουν έσοδα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης τόνισε πως με την αύξηση της φορολογίας του ΕΦΚ έρχεται αύξηση 3,7 με 4 λεπτά στην αμόλυβδη βενζινή, 6,5 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 14 λεπτά το υγραέριο κίνησης.

«Είναι εύκολη τακτική η αύξηση της φορολογίας του ΕΦΚ και θα μιλάμε τελικά για 2,5 ευρώ το λίτρο… Η αύξηση είναι ένα λάθος και θα φέρει λάθος αποτελέσματα» παρατήρησε.

Σύμφωνα δε με τον κ. Κούση «όταν έγινε η αύξηση είχαμε μείωσης κατανάλωσης 77% κι αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά σε περίοδο ειρήνης». «Είμαστε Τρίτη ακριβότερη χώρα στις τιμές καυσίμων και με την αύξηση θα γίνουμε πρώτοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΒΕ.

Σε δύσκολη θέση έφερε την κυβερνώσα πλειοψηφία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος, ο οποίος αναφερόμενος στην καταιγίδα φόρων και απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, τους κάλεσε να παραιτηθούν. «Αν δεν μπορείτε να το βγάλετε πέρα όλο αυτό. Κάντε πολιτικό χαρακίρι. Παρατήστε το. Ήρθατε αξιοπρεπείς και καταντήσατε όπως καταντήσατε. Θα κλείσω με τον τίτλο του βιβλίου του Μπογιόπουλου για το πώς φτάσαμε εδώ που λέει “φταίει ο καπιταλισμός ηλίθιε”».

Αμηχανία έως και βαθιά ενόχληση, προκάλεσε ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η εμφάνιση όσο και η αιχμηρή ομιλία του Προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Μικροομολογιούχων, Γιάννη Μαρινόπουλου, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Επιτροπής φορώντας μία μπλούζα με τη φωτογραφία μικροομολογιούχου η υπόθεση του οποίου είχε συζητηθεί έντονα, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις πρηγούμενες «αδίστακτη συμμορία».