Πτώση ΑΕΠ κατά 0,675% το 2015-Προειδοποίηση Σταϊκούρα: Η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2016

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά 0,675% σε μέσα επίπεδα, το 2015, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, προειδοποιώντας ότι η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το τέταρτο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία υπέστη σημαντική ύφεση που σε μέσα επίπεδα πλησιάζει το 0,7%.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,675% σε μέσα επίπεδα, καθώς τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο η ετήσια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έφτασε το 1,9%.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, η οποία στον προϋπολογισμό υπολόγιζε μηδενική ύφεση.

Οι αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό, με δεδομένο ότι έως τώρα οι θεσμοί είχαν επιδείξει ανοχή απέναντι στις προβλέψεις της Αθήνας για σταθερή πορεία του ΑΕΠ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταΐκούρας επισήμανε ότι η επιστροφή της χώρας σε ύφεση καθιστά μη ρεαλιστικά τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτήν την πολιτική.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Κυβέρνηση της Αριστεράς τα κατάφερε: οδήγησε τη χώρα, και πάλι, στην ύφεση το 2015, μετά τη μικρή, αλλά σημαντική ανάκαμψη του 2014. Ύφεση βαθύτερη και από τις πλέον απαισιόδοξες, πρόσφατες, εκτιμήσεις.

Ύφεση που καθιστά, πλέον, τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού μη ρεαλιστικά, αφού η Κυβέρνηση προέβλεπε στασιμότητα. Ύφεση που θα διατηρηθεί και το 2016, και μάλιστα προβλέπεται, ακόμη και από την Κυβέρνηση, βαθύτερη από το 2015. Αυτό είναι το δυσάρεστο οικονομικό “αποτύπωμα” των ιδεοληψιών, της ανικανότητας, των παλινωδιών και της αναβλητικότητας της διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μακροχρόνια πλειοδοσία σε λαϊκισμό και περιπλάνηση στο χώρο των ψευδαισθήσεων, στέκεται με αμηχανία μπροστά στα προβλήματα της χώρας. Οικονομικά προβλήματα που διογκώνονται, αντοχές της κοινωνίας που εξασθενούν και αβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς, που πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν την ανερμάτιστη διακυβέρνηση».