Προαναγγέλλουν αποσυμφόρηση Πειραιά μέχρι το Πάσχα

Το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι η εκκένωση θα γίνει εντατικά από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Mega, είπε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα, καθώς ήδη αποχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 1.400 – 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα δίχως να έχουν προστεθεί νέες ροές.

Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδα όπως σημείωσε «ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί».

Μάλιστα, ο κ. Βίτσας ζήτησε τη βοήθεια όλων, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπου -όπως είπε- υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης είπε στον ΣΚΑΪ, ότι ο Πειραιάς «θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».

«Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας (από τους πρόσφυγες)» διευκρίνισε εξάλλου, αναφερόμενος σε σχετικό σχόλιό του στον Observer.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε επίσης ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

Σχετικά με την Ειδομένη επισήμανε ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα», τονίζοντας πως «αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας».

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται συνολικά 4.800 άτομα. Το απόγευμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.