«Προτάσεις για την επόμενη ημέρα, χωρίς να τσιμπάμε σε ανούσιους καβγάδες» -Η γραμμή της ΝΔ για τη ΔΕΘ

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ επικεντρώνονται στη ΔΕΘ.

Η έμφαση θα δοθεί στις προτάσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αναλωθεί στην αποδόμηση μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτό είναι εμφανές και από την οδηγία που έχει δώσει στα στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν τους ανούσιους καυγάδες που επιδιώκει η κυβερνητική πλευρά για αντιδεξιά ή αντισύριζα μέτωπα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς – Δεξιάς με τους όρους του παρελθόντος είναι παντελώς ξεπερασμένη. Όπως τονίζει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πραγματικά διλήμματα της χώρας είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ: υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα.

Πάνω σε αυτά τα διλήμματα θα δομηθούν οι μετεκλογικές συνεργασίες για τη ΝΔ. Η ηγεσία του κόμματος άλλωστε επιθυμεί να υπάρξει ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μέτωπο την επομένη των εκλογών, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει τα σενάρια για συνεργασία με το Ποτάμι ακόμα και πριν τις εκλογές. Είναι γεγονός ότι βουλευτές από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ, αλλά έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη πριν τις εκλογές.

Από την Πειραιώς στον απόηχο αυτών των πληροφοριών σχολίαζαν ότι, είναι αρχή της ΝΔ να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, και αυτό κάνει και στην περίπτωση του Ποταμιού, το οποίο, εν προκειμένω, έχει μπροστά του σύντομα και ένα Συνέδριο. Παράλληλα, θύμιζαν ότι, ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει εντελώς τις προεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, καθώς απαγορεύει σε μια τέτοια περίπτωση να δοθεί το bonus των εδρών που επιφυλάσσεται κανονικά για το πρώτο κόμμα.