Προσφυγή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου

Ζωντανό παραμένει το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα χάρη στην προσφυγή που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων».
Το αίτημα όχι μόνο δεν απορρίφθηκε αλλά πρωτοκολλήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες.

Τις διαδικασίες που ακολούθησαν, γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στα γραφεία του στην Πλάκα, ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια λειτουργίας (1895-2015). Μεταξύ των σκοπών του Συλλόγου, βάσει του Καταστατικού του, περιλαμβάνεται και «η φροντίς διασώσεως και συντηρήσεως των με την ιστορία των Αθηνών συνδεομένων μνημείων και έργων τέχνης».

«Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας, οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας, όχι μόνο δεν απορρίφθηκε αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζει ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο», δήλωσε το μέλος του ΔΣ Στρατής Στρατήγης, στον οποίο ανατέθηκε, εκτός από την παρακολούθηση του νομικού μέρους και ο συντονισμός των ενεργειών και επαφών που θα χρειασθούν εντός κι εκτός Ελλάδας.

«Ο σύλλογός μας δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια να παρακολουθεί το θέμα. Όταν αντελήφθη τον Μάρτιο του 2015 ότι η τελευταία τελική άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσέλθει ακόμη και στη διαδικασία διαμεσολαβήσεως, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα προελεύσεως των, απεφάσισε ότι του δινόταν η ευκαιρία να προσφύγει εμπρόθεσμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, ως ιδιωτικό Σωματείο ανεξάρτητα από το Κράτος», ενημέρωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι από την προσφυγή δεν επηρεάζεται το δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας να προσφύγει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και σε Διεθνή ή εθνικά Δικαστήρια.

Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου «Συμφέρει την χώρα μας να κρατηθεί σε επίπεδο παγκόσμιας κοινής γνώμης το θέμα ζωντανό και η περιοδική του επικαιροποίηση με κατάλληλες ενέργειες».
Στάση που δυστυχώς δεν δείχνει να συμμερίζεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έκανε πίσω στο θέμα της δικαστικής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.